Universiteit Utrecht

Persbericht van de Universiteit Utrecht

Faculteit Recht, Economie, Bestuur en Organisatie


24 april 2009

Excellent mastertracé is gebaseerd op Cambridge-model

Universiteit Utrecht lanceert masteropleiding voor excellente rechtenstudent

Voor rechtenstudenten die zich in de masterfase van hun studie willen onderscheiden, start de Universiteit Utrecht per september 2009 een excellent mastertracé. Met deze selectieve masteropleiding trekt de universiteit de lijn door die eerder is ingezet met het Utrecht Law College. Evenals bij het Utrecht Law College, bedoeld voor sterkt gemotiveerde en getalenteerde bachelorstudenten Rechtsgeleerdheid, ligt de nadruk bij het excellent mastertracé op verdieping van de stof, kleinschalig onderwijs en aandacht voor de praktijk.

Het excellent mastertracé gaat twee keer per jaar van start en wordt aangeboden in de masteropleidingen Recht en onderneming, Nederlands recht en Internationaal en Europees recht. Deelnemers worden geacht zo'n tien uur extra per week in hun masteropleiding te steken. Het jaar wordt afgesloten met een getuigschrift.

Cambridge-model

De opzet van het excellent mastertracé is gebaseerd op het Cambridge-model, waarbij geselecteerde studenten extra intensief studeren in groepjes van maximaal vijf personen, begeleid door een hoogleraar of universitair hoofddocent. Daarnaast zijn er overkoepelende activiteiten voor alle excellent mastertracé-studenten en worden toppers uit wetenschap en praktijk uitgenodigd om workshops en lezingen te verzorgen. Het tracé krijgt een duidelijke afronding door een topstage, publicatie of onderzoeksopdracht.

Best practice

De invoering van het excellent mastertracé is een vervolg op het Utrecht Law College, de eerste selectieve honoursopleiding Rechtsgeleerdheid in Nederland die in september 2005 van start ging. Afgelopen september studeerde de eerste lichting af met een bovengemiddelde score. Vanuit de behoefte om de basisgedachte achter het Utrecht Law College - verdieping via persoonlijke aandacht en wederzijds commitment - naar de masterfase door te trekken, ontstond het idee voor het excellent mastertracé. Studenten van het Utrecht Law College zijn dan ook nauw betrokken geweest bij de ontwikkeling ervan. Het tracé is de afgelopen maanden getest bij één van de grote masters, Recht en onderneming. De betrokken studenten waren hierover zeer tevreden.

Excellent onderwijs in Utrecht

De Universiteit Utrecht stelt hoge eisen aan haar onderwijs. Zij is een van de vijf onderwijsinstellingen die deelnemen aan het Siriusprogramma. Met dit programma beoogt minister Plasterk de beste studenten tot een zo hoog mogelijk niveau te brengen. Het Siriusvoorstel van de Universiteit Utrecht bestaat uit 15 voorstellen om de ontwikkeling van toptalent te bevorderen.