Wereld Malaria Dag: 'het aftellen is begonnen'
24 april 2009, Washington - Morgen, op Wereld Malaria Dag, maakt Unicef in een officieel rapport bekend dat er aanzienlijke vooruitgang is geboekt in het bestrijden van malaria. Vooral in Afrika waar de ziekte het meest voorkomt. Desondanks moet er volgens Unicef nog meer actie worden ondernomen om deze wereldwijde plaag aan te pakken.

Dat staat in het rapport 'Malaria and Children, progress in Intervention Coverage'. Dit rapport is tot stand gekomen in samenwerking met 'Roll Back Malaria' en 'Partnership and the Global Fund to Fight AIDS, Tuberculosis and Malaria'. Het laat onder andere zien dat de wereldwijde productie van met insecticiden geïmpregneerde muskietennetten sinds 2004 meer dan verdrievoudigd is, van 30 miljoen naar 100 miljoen in 2008. "Hiermee wordt meer dan 40 procent van de risicopopulatie in Afrika geholpen", zegt Ann M. Veneman, directeur van Unicef Internationaal. "Maar toch overlijden er wereldwijd elk jaar nog ongeveer 1 miljoen mensen aan malaria, voornamelijk kinderen in Afrika. Daarnaast krijgen jaarlijks circa 50 miljoen zwangere vrouwen deze ziekte. Malaria draagt bij aan bloedarmoede bij moeders, moedersterfte en een te laag geboortegewicht bij baby's."

'Aftellen'
Het thema van Wereld Malaria Dag is dit jaar 'Counting malaria out'. Op 31 december 2010 moeten van VN-chef Ban Ko Moon alle landen waar malaria op grote schaal voorkomt maatregelen tegen de ziekte hebben getroffen. Het aftellen - het duurt nog 600 dagen voor de dag van de deadline - is nu begonnen. Het beheersen van malaria is van essentieel belang voor het behalen van de Millenniumdoelen in Afrika.

"In Eritrea, Rwanda, Zambia en Madagaskar is het aantal malariagevallen in de afgelopen jaren gedaald", zegt Veneman. "Dit heeft ook een terugloop van patiënten tot gevolg in de vaak overvolle klinieken. Bovendien kunnen meer mensen weer terug naar school en werk."

Muskietennetten
Unicef is 's werelds grootste distributeur van muskietennetten. In
2008 werden er 20 miljoen netten wereldwijd verdeeld. Meer dan 90 procent van de netten zijn met langdurige werkende insecticiden geïmpregneerd. Volgens Veneman zal de deadline worden behaald: "Uit het rapport blijkt dat er genoeg financiële middelen zijn om iedereen in Afrika voor 2010 te voorzien van een geïmpregneerd net."