TenneT


Besluiten zuidring Randstad 380 kV ter inzage


24-04-2009 De nieuwe hoogspanningsverbinding door de Randstad (Randstad 380 kV) gaat de volgende fase in. Met ingang van vrijdag 24 april tot en met donderdag 4 juni liggen alle ontwerp-besluiten met betrekking tot de zuidelijke verbinding tussen Wateringen en Zoetermeer (de zuidring) ter inzage. In deze documenten staat onder meer het exacte tracé beschreven en hoe de verbinding wordt aangelegd. Op de plannen is tot donderdag 4 juni inspraak mogelijk. Om de besluiten toe te lichten, worden er in mei drie informatieavonden georganiseerd.

Voor de Zuidring is een ontwerp-rijksinpassingsplan gemaakt door de minister van Economische Zaken (EZ) en de minister van VROM. Dit ontwerp-rijksinpassingsplan beschrijft:

- het traject van de verbinding;

- regels en kwaliteitseisen voor het project;
- hoe het plan wordt uitgevoerd;

- de gevolgen van het project op bijvoorbeeld water- milieu- en natuurbeheer, economische en sociale ontwikkeling, behoud van archeologische en culturele waarden.

Een rijksinpassingsplan komt in de plaats van een bestemmingsplan. Een gemeente hoeft dit niet meer om te zetten in een bestemmingsplan. Om iedereen zo goed mogelijk te informeren, organiseren de ministeries van EZ en VROM samen met TenneT een aantal informatiebijeenkomsten. De bijeenkomsten zijn op:

o Maandag 11 mei in het SPiL Bleiswijk van de Gemeente Lansingerland, Dorpsstraat 3, Bleiswijk;
o Woensdag 13 mei in de Ontmoetingskerk, Klapwijkseweg 91 te Pijnacker;
o Maandag 18 mei in wijkcentrum De Hofstee, Sandinoweg 149 te Delft.

De nieuwe Randstad 380 kV verbinding moeten ervoor zorgen dat er ook in de toekomst voldoende capaciteit is voor transport van elektriciteit en daarmee voor zekerheid in de Nederlandse energievoorziening. De verbinding bestaat uit een gedeelte tussen Beverwijk en Zoetermeer (de Noordring) en een verbinding tussen Zoetermeer (Bleiswijk) en Wateringen, de Zuidring. De zuidelijke verbinding is het meest urgent en moet in de tweede helft van 2011 klaar zijn.

www.randstad380kv.nl.