Gemeente Amsterdam



Persbericht

Datum 24 april 2009

Kenmerk 079

Centrum Amsterdam in 2040 gegroeid tot aan de ring

In 2040 zal het hele gebied binnen de ring A10 van Amsterdam een centrumgebied zijn. Dat blijkt uit de notitie `De Pijlers voor de ruimtelijke ontwikkeling van Amsterdam'. In deze notitie staan de ambities en dilemma's voor de ruimtelijke toekomst van Amsterdam. Het gaat dan bijvoorbeeld over de plek van de auto in de stad, de Olympische ambitie van Nederland en de verwachte groei en spreiding van het toerisme in de stad.

Amsterdam maakt een nieuwe `structuurvisie'. Dat is een document waarin de ruimtelijke toekomst van de stad wordt omschreven en dat zal worden uitgewerkt in zogenaamde `bestemmingsplannen'. De structuurvisie zal eind 2009 in concept klaar zijn. Tot die tijd wil het college van B&W met zo veel mogelijk betrokkenen van gedachten wisselen over hoe de stad er in de toekomst uit moet gaan zien.

De Amsterdamse regio heeft een succesvolle periode achter de rug. Economisch florerend, steeds diverser, met groei van inwonertal, van toerisme en van bedrijfsvestigingen. Maar de tijden zijn veranderd. Dit legt extra nadruk op de grote uitdagingen waar de stad voor staat: het overeind blijven in een kantelende wereldeconomie, het laten emanciperen van diegenen die dreigen achterop te raken, en het streven naar een duurzame leefomgeving.

Ambities en keuzes
In de notitie `De pijlers' heeft het college haar ambities vastgelegd en de soms verregaande keuzes benoemd die gemaakt moeten worden om die ambities waar te kunnen maken. Amsterdam wil graag hét centrum van de metropoolregio zijn. Dat betekent dat het centrumgebied steeds groter zal worden. Nu al worden delen van de Pijp en van Oud West gezien als onderdeel van het stadscentrum. Die groei zal doorzetten.

De verwachte en gewenste groei van het centrumgebied betekent dat er keuzes gemaakt moeten worden over de plek van auto's in dit gebied. Moeten er veel meer ondergrondse parkeergarages gebouwd worden of moeten er meer autoluwe gebieden komen? Ook het toerisme dat zo'n groter centrum zal trekken vergt keuzes. Moet er meer ruimte komen voor horeca in buurten die nu nog vooral woonbuurten zijn?

Het college heeft in totaal 10 ambities vastgelegd voor de toekomst van Amsterdam. Van een groter centrum tot een mooi en open landschap. Van uitbreiding van het aantal woningen in de stad tot het versterken van de kenniseconomie. Elke ambitie gaat gepaard met eigen keuzes en dilemma's.

De komende tijd wordt gewerkt aan het concreter invullen van deze ruimtelijke ambities met voorstellen, initiatieven en projecten op plekken en in gebieden in de stad. In september volgt een concept ontwerp structuurvisie die voor overleg met maatschappelijke partijen beschikbaar zal worden gesteld. De structuurvisie is eind 2009 in concept gereed.

.




24 april 2009 Gemeente Amsterdam
Kenmerk 079 Bestuursdienst
Pagina 2 van 2

Betrokkenheid van Amsterdams publiek Via de interactieve website www.binnen30minuten.nl vraagt de gemeente aan Amsterdammers om wensen, meningen en input te geven over de toekomst van de stad. Inmiddels hebben bijna 1000 Amsterdammers hun wens voor de toekomst op de site gegeven. Alle reacties zijn op de website zichtbaar. Input van Amsterdammers wordt dit jaar gevraagd in drie rondes. De tweede ronde, een `stadswijzer' met 13 stellingen die men kan waarderen, wordt in mei gelanceerd.