Ingezonden persbericht


Universiteit Maastricht en Orbis Medisch Centrum
Gezamenlijk persbericht

24 april 2009

Oratie prof.dr. Raymond Hupperts, bijzonder hoogleraar neurologie i.h.b. Multiple Sclerose Vitamine D van invloed op immuunsysteem MS patiënten

Uit onderzoek van het Academisch MS Centrum Limburg, waar professor Hupperts werkzaam is, blijkt dat er een relatie is tussen vitamine D waarden en de klinische verschijnselen van MS. Vitamine D lijkt een positief effect te hebben op het ziekteverloop van MS. "Recente, nog niet gepubliceerde data, suggereren dat het afweersysteem van MS patiënten door vitamine D stabieler wordt en minder ontstekingsgevoelig is. Door middel van een trial zal nu worden onderzocht wat de effecten van hoge doses vitamine D als toegevoegde behandeling zullen zijn op het verloop van MS", aldus prof. dr. Hupperts in zijn oratie 'MS en hoe verder?' die hij vrijdag 24 april uitspreekt aan de Universiteit Maastricht.

In Nederland hebben 1 op de 1000 mensen MS. MS is een chronische ziekte van het centrale zenuwstelsel, te weten de hersenen en ruggenmerg. Het is de meest voorkomende neurologische ziekte bij jongvolwassenen. De oorzaak van MS is nog steeds grotendeels onduidelijk. "Wellicht is MS niet één ziekte, maar een verzamelnaam voor verschillende uitingsvormen van storingen in het immuunsysteem. Ik heb hoge verwachtingen van onze immunologische studies, met name het onderzoek naar de relatie tussen vitamine D en MS. Naast de eerder door ons gevonden relatie tussen vitamine D en het afweersysteem doen we ook onderzoek naar de betekenis van diverse genetische afwijkingen, de polymorfismen van het vitamine D receptor gen. Zo zijn er aanwijzingen dat er een omgekeerde relatie bestaat tussen de hoeveelheid zonlicht en de ernst van MS, mogelijk is dit ook vitamine D afhankelijk. "

Professor Hupperts is werkzaam bij het Academisch MS Centrum Limburg, onderdeel van het Orbis Medisch Centrum, dat zorg verleent aan ruim negenhonderd MS patiënten. De leerstoel Neurologie i.h.b. Multiple Sclerose is een samenwerkingsverband tussen Orbis Medisch Centrum, de Faculty of Health, Medicine en Life Sciences en het Academisch Ziekenhuis Maastricht. "Dat betekent dat de patiëntenzorg en patiënten gebonden onderzoek bij Orbis in Sittard gecombineerd kan worden met het basale onderzoek in Maastricht, een unieke constructie en van groot belang voor de wetenschappelijke voortgang op het terrein van MS."



Ingezonden persbericht