Tuinbranche zet grote stappen met gecertificeerd hout

24/04/2009 09:00

Tuinbranche

Vrijwel alle leden van Tuinbranche Nederland streven naar vergroting van de voorraad gecertificeerd hout. Hoewel de mate en de snelheid waarin dit streven wordt gerealiseerd uiteen kan lopen, is duidelijk dat de branche haar verantwoordelijkheid ten aanzien van verantwoord bosbeheer kent en neemt. Dit blijkt uit een recent kwalitatief onderzoek dat Tuinbranche Nederland onder haar leden leveranciers en tuincentrumorganisaties hield in het kader van haar MVO project.

Zes toonaangevende leveranciers van tuinhout en houten tuinmeubelen voeren een actief beleid ten aanzien van gecertificeerd hout. Dit houdt in dat zij streven naar een volledig gecertificeerd assortiment in de komende jaren. Op dit moment wordt 80 tot 100% gecertificeerd ingekocht. Dit percentage ligt aan de verkoopzijde lager omdat oude niet-gecertificeerde voorraden nog niet verkocht zijn, maar dit zal de komende jaren alleen maar beter kunnen worden. Overigens is het niet gemakkelijk die voorraden kwijt te raken omdat men van gecertificeerde leveranciers gecertificeerd hout wil afnemen.

Ook de retail, vijf organisaties die samen ruim 300 tuincentra vertegenwoordigen, streeft naar (vrijwel) volledig gecertificeerd hout. De ondervraagde formules sturen allemaal aan op 75 tot 100% gecertificeerd assortiment in de komende jaren, hoewel de doorvoering bij de individuele ondernemers soms wat trager loopt. In folders en advertenties wordt duurzaam hout veelal gepromoot. Ook kleinere organisaties en individuele ondernemers streven naar duurzaamheid, maar omdat zij beperkter zijn in hun (inkoop)mogelijkheden is het beleid vaak niet vastgelegd.

Wat is goed?

Gecertificeerd hout betekent veelal dat (tropisch) hardhout FSC gekeurd is en Europees (zacht) hout PEFC gekeurd. Daarnaast wordt gewerkt met TFT (Tropical Forest Trust) en met KOMO voor de verduurzaming van hout. Verschillende bedrijven, zowel leveranciers als retail zijn zelf aangesloten bij FSC.

Er zijn verschillende oorzaken voor het feit dat de volle 100% (nog) niet wordt gehaald. Prijs en beschikbaarheid zijn belangrijke factoren. Ook wordt wel gewerkt met kleine leveranciers die vanwege de geringe omvang (nog) niet (FSC) gecertificeerd kunnen werken. Ook bestaat er onduidelijkheid over de erkenning van keurmerken, zo is PEFC niet uit alle landen erkend en is er voor gerecycled hout (recycled teak of steigerhout) geen keurmerk beschikbaar terwijl de duurzaamheid daarvan bij voorbaat al lijkt aangetoond.





HTTP://WWW.TUINBRANCHE.NL