Gemeente Heerenveen


---


---

Planproces bouw Het Poortje in volgende fase

Het college heeft op 21 april 2009 ingestemd met het stedenbouwkundig ontwerp voor Het Poortje als uitgangspunt voor het inspraakproces. De gemeenteraad stelt het inspraaktraject vast. Het voorgestelde ontwerp past enerzijds binnen het complexe programma van eisen dat door Justitie is voorgeschreven. Anderzijds past het binnen het stedenbouwkundig concept voor het plangebied Heerenveen Noord Oost.

Hoe ziet het ontwerp er globaal uit?
Het totale plangebied Heerenveen Noord Oost wordt verdeeld in vlakken de zogenoemde kamers. In een van de kamer wordt Het Poortje gebouwd. De kamer waar Het Poortje binnen wordt gebouwd is maximaal 2 hectare (ongeveer 3 voetbalvelden) en wordt omgeven door water waardoor het een zelfstandig gebouw wordt. De hoogte van de gebouwen varieert van 2 tot 4 bouwlagen. Aan de kant van het Hepkema bosje komt een groene strook van ongeveer 25 meter breed en dient als overgangszone naar de omgeving. Met het bestaande rugbyveld (zuid-west) komt het gebouw in een groene zone te liggen.
Vanaf de snelweg zal de hoofdentree, aanverwante gebouwen en schoolgebouw te zien zijn. De overige gebouwen (wooneenheden) worden aan de west- en zuidzijde gebouwd.
Ontsluiting vindt plaats vanaf de oostzijde via een nieuw aan te leggen ontsluiting aan de Weinmakker. Deze ontsluiting is ook de ontsluiting voor het noordelijke deel van het toekomstige woongebied. Met een verbinding aan de noord-zuidlijn ontstaat een korte route voor langzaam verkeer naar het centrum, het station en de bestaande woonwijk.
Bezoekers en personeel van Het Poortje parkeren op eigen terrein. Hiervoor komt een parkeervoorziening.
De gewenste verbinding voor voetgangers tussen het nieuwe woongebied en Hepkema bosjes komt langs de noordzijde van het bestaande rugbyveld en sluit aan op het bestaande pad en vervolgens op het fietspad aan Munnikspetten. Het college heeft nu ingestemd met de ligging, vorm, grootte en inpassing in groen en water van Het Poortje als uitgangspunt voor de inspraak. Binnen dit kader kan de vormgeving van de gebouwen, beveiligingszone en terrein-inrichting verder worden uitgewerkt.


---