Stichting Astronomisch Onderzoek in Nederland (ASTRON)

10 Million Euro for RadioNet FP7

Het Europese radioastronomie programma RadioNet heeft tien miljoen euro toegekend gekregen van de Europese Commissie uit het zogenoemde "zevende kader programma" (KP7). RadioNet is erop gericht om alle belangrijke Europese radiosterrenwachten te laten samenwerken, zodat ze als het ware een eenheid vormen. De vele relaties en verbanden binnen RadioNet komen samen bij het Nederlands instituut voor radioastronomie, ASTRON. Prof. Michael Garrett, algemeen directeur van ASTRON en hoogleraar radiotechnieken in de astronomie aan de Universiteit van Leiden, coördineert het RadioNet Programma. De EC heeft KP7 opgezet om onderzoek in de EU onder één dak samen te bundelen. RadioNet, ook wel RadioNet FP7 genoemd, krijgt nu uit dit zeer succesvolle programma fondsen voor de komende drie jaar (2009-2011). Ook wordt dit nieuwe project ondersteund door aanzienlijke bijdragen van de deelnemende instituten in RadioNet. RadioNet start officieel volgende week met de oprichting van het bestuur in de nabijheid van Schiphol.

In de voorloper van dit subsidieprogramma van de EC, KP6, heeft RadioNet de radioastronomie in Europa blijvend veranderd. De meeste, zo niet alle, radioastronomen in Europa zien samenwerking als de beste manier om vooruitgang in hun onderzoek te boeken. Deze houding was vijf jaar geleden voor dit brede wetenschapsgebied nog niet vanzelfsprekend.

IFRAME:
http://maps.google.com/maps/ms?ie=UTF8&hl=en&t=h&msa=0&msid=1021481637 00438879155.000465c9fdc23da58ec1d&ll=17.308688,18.984375&spn=152.14410
1,298.828125&z=1&output=embed

Het algemene doel van RadioNet is om het gebruik en de ontwikkeling van de Europese radiotelescopen te optimaliseren met het oog op de radiotelescopen van de toekomst, zoals de Square Kilometre Array (SKA), die in Zuid-Afrika of Australië gebouwd zal worden, en de Atacama Large Millimetre Array (ALMA), die in Chili komt. RadioNet zorgt er in de eerste plaats voor dat Europese onderzoekers toegang kunnen krijgen tot de faciliteiten die zij nodig hebben voor hun wetenschappelijk onderzoek. In Nederland bijvoorbeeld biedt ASTRON de gehele internationale radioastronomie gemeenschap vrij toegang tot haar radiotelescopen: de Westerbork telescoop (WSRT) en de Low Frequency Array (LOFAR).
Een ander belangrijk doel is om te verzekeren dat innovatieve technische ontwikkelingen in de radioastronomie worden ondersteund door een brede Europese basis. Hierbij wordt dan gebruik gemaakt van de ruime deskundigheid, onderzoekers en vaardigheden die in Europa voorhanden zijn. Dit zorgt ervoor dat de voortgang in radioastronomisch onderzoek snel en efficiënt verloopt, via een brede, goed gefocuste, wetenschappelijke en technische samenwerking.

RadioNet FP7 is gegroeid en heeft nu 26 deelnemers uit dertien verschillende landen die bijdragen aan achttien onafhankelijke werkpakketten. Hieronder gezamenlijke onderzoeksprogramma's, training voor studenten en afgestudeerden, workshops die zich richten op de toekomstige onderzoeksonderwerpen en het allerbelangrijkst: wetenschappers in staat stellen om gemakkelijk toegang te krijgen tot de grootste, meest geavanceerde en gevoeligste radiotelescopen van Europa.

Behalve de Europese lidstaten nemen ook Zuid Korea, de Verenigde Staten en Zuid Afrika deel aan RadioNet FP7. RadioNet bouwt voort op de nauwe samenwerking die de instituten hebben ontwikkeld in de afgelopen dertig jaar in het Europese VLBI Network (EVN) - met hierin zestien belangrijke radiotelescopen over heel Europa en andere delen van de wereld, waaronder China en Zuid Afrika.

De RadioNet website (www.radionet-eu.org) blijf de belangrijkste interface tussen RadioNet, de astronomische gemeenschap en het publiek.

---