Gerechtelijke organisatie

Kantoorfunctie kantonlocaties Achterhoek verdwijnt per 1 oktober 2010

Zutphen, 24 april 2009 - Rechtbank sluit in 2010 gerechtsgebouwen Achterhoek. Met ingang van 1 oktober 2010 zullen de âkantongerechtenâ in de Achterhoek definitief worden gesloten. Vanaf dat moment vervalt de kantoorfunctie van deze gerechtsgebouwen. Dit betekent dat de overgang van de administratie en de medewerkers naar de vestiging in Zutphen wordt voorbereid.

Wetswijziging
Met ingang van 1 januari 2009 is de status van deze locaties van de sector Kanton bij wet gewijzigd in die van nevenvestigingsplaats in nevenzittingsplaats. Dit houdt in dat de rechtbank in de plaatsen Terborg (Oude IJsselstreek) en Groenlo (Oost Gelre) met ingang van 1 oktober 2010 geen kantoor meer zal houden.

Over de mogelijkheid tot het houden van zittingen heeft het gerechtsbestuur van de rechtbank Zutphen nog geen besluit genomen. Daarentegen heeft het gerechtsbestuur al wel besloten om geen strafzittingen meer in de Achterhoek te houden i.v.m. de benodigde ICT-aanpassingen voor een nieuw strafregistratiesysteem (Geïntegreerd Processysteem Strafzaken).

Voorstel Wetgeving
Dat het gerechtsbestuur nog geen beslissing heeft genomen over het houden van zittingen na 1 oktober 2010 (met uitzondering van de strafzittingen) heeft o.a. te maken met wetgeving die op dit moment in voorbereiding is. Het wetsontwerp beoogt het locatiebeleid van de gerechten te regelen.

Zoals het er nu naar uitziet zullen de beide locaties in de Achterhoek (en ook de nu nog bij wet genoemde locatie Doetinchem) niet meer als neven(zittings)locatie worden aangewezen. De beoogde ingangsdatum van dit wetsvoorstel is 1 januari 2011.

De medewerkers, de colleges van B&W van de betrokken gemeenten in de Achterhoek en de ketenpartners zijn van deze ontwikkelingen op de hoogte gesteld.

Bron: Rechtbank Zutphen
Datum actualiteit: 24 april 2009 Naar boven