ABVAKABO FNV

VNG legt sociaal akkoord naast zich neer

De VNG (Vereniging van Nederlandse Gemeenten) heeft met de CAO-inzet voor de 180.000 gemeenteambtenaren duidelijk gemaakt dat ze het sociaal akkoord naast zich neerlegt. Deze conclusie trekken de gezamenlijke vakbonden (waaronder ABVAKABO FNV) uit de CAO-inzet die de VNG donderdag presenteerde.

Het sociaal akkoord (overeenkomst tussen kabinet, werkgevers en vakbonden) gaat namelijk uit van behoud van koopkracht (dus niet de nullijn) en werkgelegenheid. De VNG heeft een cao-inzet gepresenteerd, waarin geen ruimte is voor koopkrachtbehoud.

De vakbonden vinden het onbegrijpelijk dat hiermee een akkoord, dat is afgesproken om Nederland door de crisis te loodsen, over boord wordt gegooid. Terwijl de bonden hun nek uitsteken voor een gematigde loonontwikkeling en solidaire lastenverdeling, weigeren de gemeenten hun verantwoordelijk te nemen door niet conform het sociaal akkoord te handelen. Bonden vrezen dat hierdoor de lopende cao-onderhandelingen nog moeizamer worden. Bovendien kan het gevolg zijn dat ook andere grote werkgevers vrijblijvend omgaan met het sociaal akkoord, waarmee het hele akkoord op de helling komt.

Op 15 mei vindt de eerste echte onderhandelingsronde plaats. Lees hier de inzetbrief.