Gemeente Meerssen


Persbericht van donderdag 23 april 2009

Gemeenteraad Meerssen stelt 120.000 euro
beschikbaar voor zwembad Geulle

De gemeenteraad van Meerssen heeft in de raadsvergadering van donderdag 23 april besloten ¤ 120.000,- beschikbaar te stellen voor het zwembad in Geulle. Het zwembad wordt geëxploiteerd door de Vereniging Zwembad Geulle. De vereniging heeft de laatste jaren te maken gehad met een teruglopend ledenaantal. Bovendien kende Nederland een aantal slechte zomers voor buitenbaden. Hierdoor staan de financiën van het zwembad er niet rooskleurig voor. Omdat het zwembad een belangrijke voorziening is voor de leefbaarheid in de kern Geulle, heeft de raad besloten een financiële bijdrage te leveren voor het behoud van het zwembad. Met het beschikbaar gestelde bedrag worden deels de tekorten in de exploitatie opgevangen en kunnen noodzakelijke vervangingen of reparaties worden doorgevoerd.

Financiële bijdrage
Eind 2008 is er reeds een gemeentelijke bijdrage van ¤ 3.000,- beschikbaar gesteld om de winter door te komen. In januari 2009 stelde de raad een geldbedrag van ¤ 15.000,- beschikbaar voor voorbereidende werkzaamheden om het zwembad open te houden.

In de raadsvergadering van 23 april 2009 heeft de raad besloten een bijdrage te leveren van ¤ 120.000,-. Het geldbedrag zal verspreid over de komende drie jaren worden uitgekeerd. In 2009 wordt ¤ 70.000,- beschikbaar gesteld. In 2010 ontvangt het zwembad ¤ 30.000,- en in 2011 ¤ 20.000,-. In de gemeentelijke begroting is geen rekening gehouden met deze financiële bijdrage. Het bedrag wordt geput uit het overschot op de jaarrekening 2008.

Acties
Het bestuur van het zwembad wil op termijn weer helemaal zelfstandig - zonder gemeentelijke bijdrage - kunnen functioneren. Hiertoe worden allerlei acties ondernomen om meer sponsorinkomsten, leden en subsidies te verwerven. Naast de financiële steun van de gemeente Meerssen krijgt het zwembad ook steun van Woningstichting Meerssen.

Voorwaarden
Aan het beschikbaar stellen van het geld heeft het gemeentebestuur een aantal voorwaarden verbonden. De gemeente bepaalt in grote lijnen welke werkzaamheden met voorrang moeten worden uitgevoerd. Het bestuur van het zwembad moet na afloop van ieder zwemseizoen een overzicht indienen bij de gemeente met de ondernomen acties, de inkomsten van derden, het ledenaantal, de contributies en de uitgevoerde werkzaamheden. Als het zwembad subsidies krijgt via andere instanties, wordt dit bedrag afgetrokken van de gemeentelijke bijdrage. Dus hoe meer externe instanties geld verstrekken, hoe lager de gemeentelijke bijdrage zal zijn.