De Unie


23/04/2009
KLM cao akkoord een feit!
24 april 2009 - "Een realistisch akkoord, waarin vakbond De Unie, ondanks de diepe crisis bij KLM, behoud van de koopkracht en van werkgelegenheid heeft veilig gesteld. De afspraken met de KLM directie zijn in de eerste plaats gericht op het bijeen houden van de KLM- familie door het voorkomen van gedwongen ontslagen met werkgelegenheid- en scholingacties in de lijn van het in maart centraal gesloten Sociaal Akkoord,â aldus een zichtbaar tevreden Swen Laarveld.

De luchtvaart krijgt harde klappen en het is iedere dag weer de vraag of het resultaat van een (luchtvaart) onderneming niet verder verslechtert. âDit is niet anders bij KLM, maar de constatering is dat bij KLM nog steeds geen sprake is geweest van het verlies aan âvasteâ arbeidsplaatsen en dat is waar wij met elkaar de verantwoordelijkheid in moeten blijven nemenâ, aldus De Uniebestuurder Swen Laarveld.

Op hoofdlijnen ziet het akkoord er als volgt uit:


1) Looptijd:

1 jaar, te weten van 01 april 2009 tot en met 31-03 2010


2) Salaris:
De salarissen voor KLM personeel zullen op 01 januari 2010 met 1,25% structureel worden verhoogd. Deze verhoging wordt als kostencompenserend aangemerkt.

Werkzekerheid:
Met KLM is afgesproken dat zij een uiterste inspanningsverplichting hebben de werkgelegenheid voor de medewerkers met een contract voor onbepaalde tijd voor de duur van de cao tot het uiterste dienen te behouden en veilig te stellen. Hiertoe zijn al verschillende maatregelen getroffen zoals het detacheren van medewerkers bij collega bedrijven uit de KLM groep, het verschuiven van personeel intern en het beperken van flexibele inhuur. Daarnaast krijgen werknemers met een contract voor bepaalde tijd dat als gevolg van de slechte bedrijfseconomische omstandigheden niet is of wordt verlengd, bij gebleken geschiktheid voorrang op externe kandidaten als het arbeidsaanbod binnen KLM weer aantrekt.
KLM zal ook haar inspanningen en het bestaande beleid op gebied van opleidingen en scholing onverminderd voortzetten. Dit houdt onder meer in:

1) Stages voor interne werknemers en externe opleidingen.
2) Leer-werk trajecten ( Ground Services en E&M, onder meer via ROC )