CNV Onderwijs

24 april 2009

In memoriam Herman Brinkman.

Categorie: Personalia

Op maandag 20 april 2009 overleed Hermanus Wilhelmus Clasina Maria Brinkman, in de wandeling Herman. Een man met een handvol voornamen

Maar dat handvol paste hem. Markant als hij was, in spreken, handelen, voorkomen. Sterk, fors, sportief, stoer zelfs. In lichaamshouding, gestalte, spreken, handelen en schrijven. Bovenal trouw aan wát hij gekozen had en aan wie hém gekozen hadden. Daarin ging hij, zo als dat zo fraai in het Westfries heet, door roeien en ruiten. Voor zijn ulo/mavoschool, voor zijn r.k. mavovereniging waarvan hij hoofdbestuurslid was, voor zijn KOV waarvan hij samen met Frans van Moorsel en Jan Ebskamp (overleden in 2008) in 1980 landelijk bezoldigd bestuurder werd. Herman was het type van de echte schoolmeester die doceren wil, niet de erudiete intellectueel. Wel de vechter die, als hij ergens van overtuigd was, er ook voor ging. Voor de homo emancipatie en voor zijn homogroep, voor de vrouwenemancipatie en voor zijn vrouwengroep, voor de werkorganisatie en voor zijn medewerkers; voor zijn structuurvisie, idealen en beleid. Dat die ijver en dat soms zelfs een onsje fanatisme ook zijn moeilijke kanten had mag niet onvermeld blijven. Herman was niet ieders vriend, ook niet in bond en bondsbestuur, ook niet in de contacten met bijvoorbeeld het episcopaat. Wel algemeen aanvaard als vent waar je van op aan kon, op kon rekenen en vertrouwen. Eerlijk, soms tot in het ontactische toe. In zijn werk en idealen kende hij geen compromis, geen oneerlijke presentatie, geen leugentje om bestwil, maar soms ook wel wat weinig tact. Ook een grote getrouwheid in het uitvoeren van beleid als dat niet zijn voorkeur of instemming had.

Met het ouder worden en zijn verhuizing uit de drukke randstad naar het bosrijke en landelijke Eerbeek werd het contact met zijn vroegere collega's minder. Nu hij is terug gekeerd in de palm van Zijn hand mis ik hem.

Het ga je goed Herman. Ook daar waar de Zon straalt. Je kunt er niet meer racen op je sportfiets, wel in rust neer zien op ieder waar je van hield en op ieder die van jou hield.

Wim Stoop


---