Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

Directie
Communicatie

24 april 2009

Nr. 09/033

Bewijslast voor recht op dubbele kinderbijslag vooraf bij ouders

Ouders die kinderbijslag aanvragen voor kinderen in het buitenland moeten voortaan direct bij de aanvraag aantonen dat het kind ook echt uitwonend is.

Dit schrijft staatssecretaris Klijnsma van Sociale Zaken en Werkgelegenheid mede namens minister Rouvoet van Jeugd&Gezin aan de Tweede Kamer. De staatssecretaris komt hiermee tegemoet aan een verzoek van de Tweede Kamer om fraude met kinderbijslaggeld in het buitenland tegen te gaan.

Ouders krijgen dubbele kinderbijslag voor uitwonende kinderen. Dit geldt ook voor kinderen die in het buitenland wonen en daar onderwijs volgen. Om te voorkomen dat ouders ten onrechte van deze regeling gebruikmaken moeten zij vanaf nu bij de aanvraag van dubbele kinderbijslag direct een verklaring overleggen van de autoriteiten van het land waar het kind woont. Uit die verklaring moet dan blijken waar het kind woont en bij wie.

Verder moeten de ouders ieder kwartaal bij de Sociale Verzekeringsbank onder meer aantonen dat zij zelf niet bij het kind wonen, maar het kind wel onderhouden. De staatssecretaris heeft de SVB gevraagd de maatregelen onmiddellijk in uitvoering te nemen.