Provincie Utrecht

Praktijkonderwijs Zeist wint scholencompetitie Klimaat is (g)een Spel

24-4-2009 -

Na een spannende strijd heeft Praktijkonderwijs Zeist aan het langste eind getrokken van de klimaatcompetitie van de provincie Utrecht.

Leerlingen van de school ontvingen uit handen van gedeputeerde De Jong een hoofdprijs van EUR 5.000, - voor energiemaatregelen op hun school.

Met vijf scholen was de provincie Utrecht in oktober 2008 een competitie aangegaan. In ruil voor een miniwindmolen en zonnepanelen op het dak van elke school vroeg de provincie een tegenprestatie van de leerlingen. Naast energiebesparing en minder CO2 uitstoot op school moesten de leerlingen zo veel mogelijk inwoners in beweging krijgen voor het klimaat. Ze kregen les over klimaatverandering in de regio en leerden nieuws te maken om hun eigen prestaties te verkopen en daarmee anderen te inspireren.

Donderdag 23 april presenteerden de scholen de activiteiten die ze de afgelopen maanden als tegenprestatie hadden uitgevoerd. Praktijkonderwijs Zeist blonk volgens juryvoorzitter Joris Putman ( GTST en Green Dream District) uit met pakkende en inspirerende maatregelen om energie te besparen.

Leerlingen Rabab en Ebru van de school uit Zeist waren dolenthousiast en willen nu ook graag verder met het besparen van energie. Leraar Aniel Jongerius was verrast over het resultaat en verwachtte dat dit nieuws op school zou inslaan als een bom. "Ik ben erg trots op onze leerlingen," meldde Aniel voor een goed gevulde zaal met leerlingen van de vijf deelnemende scholen: St Bonifatiuscollege Utrecht, Minkema College Woerden, Kalsbeek College Woerden, De Amersfoortse Berg Amersfoort en Praktijkonderwijs Zeist.

Volgens gedeputeerde De Jong bewees de competitie dat de jeugd warmloopt om klimaatverandering aan te pakken. Hij kondigde daarom voor volgend schooljaar een nieuwe competitie aan. 15 scholen uit de provincie zullen hieraan meedoen.

Meer informatie: Doron Verstraelen, telefoon 030 258 2122