Politie Utrecht

Persberichten Eemland zuid, 11.20 uur

Utrecht, 24-04-2009

Straatrover aangehouden met hulp van burger

AMERSFOORT Op donderdag 23 april rond 13.00 uur vond op de Groenmarkt een beroving plaats waarbij op aanwijzing van een getuige de verdachte kon worden aangehouden.

Een 50-jarige inwoonster van Amersfoort liep rond 12.55 uur op de Groenmarkt toen zij plotseling van haar tas werd beroofd door een onbekende man. Het slachtoffer begon hard te roepen dat zij beroofd werd dat de aandacht kreeg van de getuige. Zij zag dat de verdachte de Lavendelstraat inrende in de richting van de Havik en besloot hem op afstand te volgen met haar fiets. Intussen nam zij contact op met de politie via het alarmnummer 112 en gaf zij de looprichting van de rover door.

Zij bleef de man volgen over de Muurhuizen, t Zand en de Breestraat en bleef contact houden met de meldkamer van de politie. In de Breestraat kwamen agenten de verdachte tegemoet en werd hij aangehouden. Tijdens de fouillering van de man viel de gestolen tas van het slachtoffer op de grond. De verdachte, een 33-jarige inwoner van Apeldoorn, is ingesloten in het politiebureau. De recherche zet het onderzoek voort.

De inzet van de getuige is een goed voorbeeld van de waarde van heterdaadkracht waarbij burgers een wezenlijke bijdrage leveren aan opsporing en veiligheid op straat. De politie blijft benadrukken dat door alertheid van burgers en het sneller melden van verdachte situaties via het alarmnummer 112 meer aanhoudingen kunnen worden verricht en delicten worden opgelost.

Vier verdachten van inbraken en heling in Schothorst aangehouden

AMERSFOORT Op 23 april heeft de politie vier mannen uit Amersfoort, Barneveld en Nijmegen aangehouden op verdenking van inbraken in de wijk Schothorst en heling van gestolen goederen. Eén van de mannen wordt verdacht van inbraak en diefstal uit een auto.

Donderdag 23 april kreeg rond het middaguur de wijkpolitie een tip dat een gezochte verdachte van auto-inbraak mogelijk in een woning aan de Sara Burgerhartsingel zou verblijven. De 36-jarige Amersfoorter werd, na onderzoek, verdacht van diefstal van een navigatiesysteem uit een geparkeerde auto op 11 maart 2009 aan de Rietzangerstraat.

Diverse eenheden van de politie gingen vervolgens direct naar de woning omdat het vermoeden was dat hij zou vluchten. Terwijl de woning werd omsingeld en agenten de woning aan de voorzijde betraden, sprongen twee mannen vanaf het balkon aan de achterzijde. In de tuin werd een van de mannen, een 44-jarige man uit Amersfoort, aangetroffen en aangehouden. De tweede man vluchtte weg en werd te voet en met motorrijders achtervolgd. Via brandgangen en paden werd uiteindelijk bij het Alberikpad de verdachte klemgereden door een motorrijder en daarop aangehouden. Hij bleek de gezochte 36-jarige Amersfoorter.

Agenten die de woning betraden hadden gezien dat er allerlei waardevolle goederen in de woning stonden. Vervolgens werd die middag een zoeking in de woning gehouden. De politie nam diverse goederen in beslag die mogelijk van diefstal afkomstig zijn. Bovendien bleek al snel dat er goederen in de woning stonden, die dezelfde ochtend waren weggenomen bij een inbraak bij een woning in de omgeving, eveneens aan de Sara Burgerhartsingel. Ook leiden andere goederen naar twee eerder gepleegde inbraken in 2009 aan de Sara Burgerhartsingel en de Sagenlaan.

Kort na aanhouding van het duo bleek dat er twee andere mannen uit Barneveld en Nijmegen zich op dat moment in het ziekenhuis de Lichtenberg lieten behandelen aan snijwonden. Zij zouden mogelijk betrokken zijn bij de kort daarvoor gepleegde inbraak. Agenten troffen bij de eerste hulp de 27-jarige man uit Barneveld en een 32-jarige man uit Nijmegen aan, die inderdaad aan snijwonden werden behandeld. Na behandeling door het personeel werden zij aangehouden en in het bureau ingesloten voor verhoor.

De politie zet het onderzoekt voort. Op dit moment zitten drie van de vier verdachten vast. De 44-jarige verdachte uit Amersfoort is na verhoor in vrijheid gesteld in afwachting van behandeling van de zaak bij de rechtbank.

Verkeersongeval met gewonde

STOUTENBURG Op donderdag 23 april rond 08.50 uur vond op de kruising van de Hessenweg met de Engweg een aanrijding plaats tussen een personenauto en een fietser.

Laatstgenoemde raakte gewond.

De fietser, een 54-jarige inwoner van Stoutenburg, reed op het fietspad van de Hessenweg en sloeg plotseling linksaf om de Engweg in te rijden. Hij zag hierbij een naderende personenauto over het hoofd die in de richting van Achterveld reed. Een aanrijding volgde waarbij de fietser op de auto en de weg terecht kwam. De man werd naar het ziekenhuis vervoerd met hoofd-, been- en heupletsel. De personenauto, bestuurd door een 36-jarige inwoonster van Leusden, raakte zodanig beschadigd dat een takelbedrijf deze moest wegslepen.

Scootercontrole

AMERSFOORT De politie heeft donderdagvond een scootercontrole gehouden op de Parelhoenstraat, de van Asch van Wijckstraat en het Pieter Stastokerf.

Tussen 14.00 en 20.00 uur werden 99 bestuurders van bromfietsers gecontroleerd. In 52 gevallen bleek de bromfiets een defect te vertonen of had de bestuurder een overtreding gepleegd. In totaal werden er 71 bekeuringen geschreven voor onder andere overschrijding van de maximum snelheid, rijden zonder rijbewijs, geen helm, ontbreken van de juiste bescheiden en ondeugdelijke remmen. Eén bestuurder werd aangehouden omdat hij de agenten beledigde. Hij kreeg een proces-verbaal.

Onder invloed van alcohol

HOOGLAND De politie heeft vrijdagmorgen om 01.25 uur een 27-jarige Amersfoorter aangehouden omdat hij onder invloed van alcohol een auto bestuurde op de Kerklaan.

De Amersfoorter werd tijdens een routineonderzoek op alcohol gecontroleerd en blies 605 ug/l op de ademanalyse. Hij kreeg een proces-verbaal en zijn rijbewijs werd ingevorderd.