Provincie Noord-Holland

Plannen voor de Stelling van Amsterdam

24-4-2009

In het nieuwe Uitvoeringsprogramma Stelling van Amsterdam staan de plannen voor dit Nationale Landschap en Werelderfgoedmonument voor de periode 2009 2013. De provincie Noord-Holland is regisseur en initiatiefnemer in het behoud en de ontwikkeling van de Stelling. Ook stelt de provincie een groot deel van de hiervoor benodigde financiën beschikbaar.

Op 21 april hebben Gedeputeerde Staten het Uitvoeringsprogramma Stelling van Amsterdam, 2009 2013 vastgesteld. Voor de doelstellingen is in totaal 25 miljoen beschikbaar. Het Uitvoeringsprogramma wordt nu aan Provinciale Staten voorgelegd ter vaststelling. Naar verwachting wordt het programma eind juni 2009 door Provinciale Staten behandeld.

De speerpunten in het programma zijn:

* Vergroten publieke toegankelijkheid, recreatie en toerisme
* Restauratie en behoud

* Ruimtelijke samenhang en landschappelijke herkenbaarheid
* Economische benutting

* Communicatie en marketing

Projecten
In het Uitvoeringsprogramma staan per speerpunt de geplande projecten voor de periode 2009 2013, zoals bijvoorbeeld het toevoegen van onverharde trajecten (boerenlandpaden) aan de doorgaande wandelroute en de restauratie van Fort Diemerdam.

Partners
De provincie Noord-Holland werkt samen met de provincie Utrecht, forteigenaren, fortbeheerders, vrijwilligersgroepen, gemeenten, waterbeheerders, Stichting Herstelling en Stichting Cultureel Erfgoed Noord-Holland.

Opening publieksseizoen
De forten die deel uitmaken van de Stelling van Amsterdam hebben hun deuren inmiddels weer geopend voor het publiek en bieden een kijkje in dit UNESCO werelderfgoed. Geïnteresseerden kunnen deelnemen aan verschillende groene activiteiten, die samen met diverse wandel- en fietsroutes zijn te vinden op www.stellingvanamsterdam.nl. Vanaf half juni is de nieuwe fietsgids van de ANWB Stelling van Amsterdam 15 fietsroutes langs forten en vestingen verkrijgbaar bij ANWB-winkels, de ANWB-webwinkel en via de boekhandel.

Cultureel Erfgoed Noord-Holland presenteert twee nieuwe fietsroutes die langs de Stelling voeren. Via de Beemsterroute maken inwoners en bezoekers van Noord-Holland kennis met één van de mooiste 17e eeuwse polders, die ook tot het werelderfgoed van Nederland behoort. In de Haarlemmermeerroute komt het spanningsveld tussen stad en natuur tot uiting.

De Groene Stelling
In samenwerking met onder meer Natuurmonumenten en Landschap Noord-Holland staan dit voorjaar een aantal groene evenementen op het programma onder de naam De Groene Stelling. Denk aan een fietstocht door de Beemster onder leiding van Rob Schimmel en een gids van Natuurmonumenten; een unieke opening van Fort bij Nigtevecht dat doorgaans alleen tijdens het Open Monumentenweekend te bezichtigen is en een fietstocht langs de groene verdedigingslinie van het westelijk front, waarbij vijf forten te zien zijn, waaronder Fort bij Krommeniedijk en Fort Zuidwijkermeer.