Gemeente Uithoorn

Jaarrekening en begroting (titel)

24 april 2009

De gemeente maakt ieder jaar een begroting voor het komende jaar. Zo'n gemeentebegroting gaat natuurlijk over geld: welke inkomsten hebben we en hoe gaan we het geld uitgeven? Maar een begroting gaat ook over ambities: wat willen we volgend jaar en de jaren daarna bereiken? Over de begroting 2010 wordt nu al nagedacht en gediscussieerd.

Na afloop van een begrotingsjaar wordt de balans opgemaakt: hebben we bereikt wat we wilden en hoe is de financiële situatie?

Vorige week verscheen het Burgerjaarverslag in deze krant. Deze week zijn het jaarverslag en de jaarrekening 2008 aan de beurt, net als de eerste contouren voor de begroting 2010. Het college van burgemeester en wethouders heeft deze stukken vorige week besproken, in mei van dit jaar worden ze ter vaststelling voorgelegd aan de gemeenteraad.

Tevreden en zorgelijk tegelijk

Wethouder financiën Maarten Levenbach is een tevreden mens:"De jaarrekening 2008 is nagenoeg sluitend, we kwamen in 2008 nauwelijks geld tekort, maar hebben ook geen geld overgehouden. Nog mooier is dat we niet alleen financieel goed zijn uitgekomen, maar dat we onze ambities voor 2008 hebben waargemaakt. Die ambities vertalen we ieder jaar in wat we boodschappen noemen. Activiteiten of plannen die voor ons in dat jaar prioriteit hebben. Vrijwel alle boodschappen uit de begroting 2008 zijn gerealiseerd en waar dat niet zo is, worden ze in de loop van 2009 afgerond. Ik vind dat we daar met zijn allen trots op mogen zijn".

Niet alleen na afloop van een begrotingsjaar worden de resultaten bekeken, twee keer per jaar wordt een voortgangsrapportage gemaakt. Zo ook voor 2009. Het college heeft de eerste voortgangsrapportage nu aan de raad aangeboden. Levenbach:" De begroting voor 2009 telt 52 boodschappen. We hebben per boodschap gekeken naar de voortgang en het is prettig om te zien dat we goed op schema liggen. Dat zegt natuurlijk nog niet alles, zo aan het begin van het jaar. Door allerlei omstandigheden kan dat snel veranderen, maar het ziet er nu goed uit".

Ondanks alle goede resultaten heeft wethouder Levenbach zorgen. "We zijn een gemeente met heel veel ambities en dat is goed. Het motto van de gemeenteraad is niet voor niets Uithoorn, mooi wel! Ik sta daar voor 100 procent achter, maar heb als wethouder financiën wel zorgen over de financiële positie van de gemeente. Dat heeft een aantal redenen. Op de eerste plaats heeft de gemeenteraad de afgelopen jaren plannen vastgesteld die Uithoorn mooier en aangenamer maken. Voor de uitvoering daarvan is jaarlijks geld nodig, we moeten dus zorgen dat we dat geld ook over een aantal jaren nog steeds beschikbaar hebben. Dat hebben we voor een groot deel zelf in de hand, maar niet helemaal.

We krijgen bijvoorbeeld veel minder rente op onze geldreserves en de winstuitkering op onze aandelen van Eneco en de Bank Nederlandse Gemeenten is lager dan in voorgaande jaren. En niet op de laatste plaats hebben we te maken met de economische maatregelen van het kabinet. In mei weten we wat die gaan betekenen voor de hoogte van de rijksbijdrage aan de gemeente. De voortgangsrapportage 2009 laat op dit moment al een tekort zien. Dat zullen we in de loop van het jaar weer moeten inlopen".

Het college heeft de plicht om voor 2010 een sluitende begroting te maken en ook in de jaren daarna de financiën op orde te houden. "Dat alles maakt dat we nu al keuzes moeten maken om dat voor elkaar te krijgen", zegt Levenbach. "Dat betekent niet dat we drastische maatregelen hoeven te nemen, maar wel dat we goed moeten kijken hoe we het beschikbare geld gaan besteden zonder onze ambities uit het oog te verliezen".
^

* Begroting en jaarverslagen