Gemeente Nijkerk


De Jeugd van Nijkerk heeft de toekomst!

Dat Nijkerk aan bestuurders de komende jaren geen gebrek zal hebben staat na dinsdag 17 maart j.l. wel vast. Vol overtuiging en volgens de officiële procedure verdedigen de jeugdgemeenteraadsleden tijdens de Jeugdgemeenteraad ( JGR ) hun werkstukken: het ontwerp van een logo en een website voor het Centrum voor Jeugd en Gezin.

Het project Jeugdgemeenteraad ging dit jaar van start met de uitreiking van het lesboek op de scholen. Verschillende raadsleden gaven in de weken daarop een gastles op de scholen.

Op 10 maart j.l. waren ruim 300 leerlingen uit groep 8 in het stadhuis voor een rondleiding. Maar liefst 20 groepen werden rondgeleid door raadsleden en medewerkers van de Griffie.

Met een vragenlijstje in de hand werden de leerlingen geïnformeerd op diverse afdelingen. Bij het archief werden de leerlingen meegenomen naar vroegere tijden. Bij de postregistratie volgde een interessante uitleg over de verwerking van binnengekomen post. In de raadzaal vertelden enkele raadsleden over hun werk. Zij konden de jeugd uit de droom helpen dat niet Jan Peter Balkenende de baas is van Nijkerk, maar dat de Raad het voor het zeggen heeft.
Grote hilariteit ontstond er in de trouwzaal toen per groep enkele leerlingen door het huwelijk aan elkaar werden verbonden Vaak tot opluchting werd erbij vermeld dat dit huwelijk niet rechtsgeldig is.

Op de Grote Dag kwamen 26 Jeugdgemeenteraadsleden naar het stadhuis. In de raadzaal ontving men eerst van de griffier een uitleg over het verloop van de avond.

Enkele deskundigen gaven uitleg aan de kinderen waar ze op moesten letten bij de beoordeling van de logos en websites.

Onder begeleiding van raadsleden ging het daarna naar de Brandweer. Op het programma stonden allereerst een informatieve video, daarna een kijkje in de grote brandweerautos en een echte spuitles. Enthousiast, met het spuitdiploma op zak en enkele hebbedingen in een tas kwam de jeugd weer terug in het stadhuis.

Tijd voor het echte werk! De raadsleden stonden in workshops de leerlingen bij om deze avond goed beslagen ten ijs te komen.

Een interview met burgemeester Renkema was aan de orde. Er werd volop gebruik van gemaakt. Van de vraag Wilde U niet liever politieagent worden werd de jeugd meteen wijzer omdat de burgemeester immers het hoofd van de politie is!

Vervolgens zorgden de bodes er voor dat iedereen met een goed gevulde maag aan de beraadslagingen kon beginnen en daarna volgde een persmoment.

Op formele wijze werd er vergaderd: elkaar aanspreken met mevrouw en mijnheer en antwoorden in termijnen. Zelfs een voorstel van orde kwam voorbij.

Beneden in het Bedrijfsrestaurant volgden ouders en leerkrachten de vergadering via een groot scherm.

Het winnende logo kwam van basisschool Het Baken en het winnende ontwerp voor de website van Ichthus>>

Mede dankzij de inzet van velen was het project Jeugdgemeenteraad ook dit jaar weer een groot succes.

Meer info? Bel met de Griffie van de gemeente Nijkerk: tel. 247 24 43.