NEN


Wijziging Gaswet

vrijdag 24 april 2009, 10:51

Het ministerie van economische zaken heeft een wijziging van de gaswet voorgesteld. Doel is een verbetering van de werking van de gasmarkt, door één binnenlandse gasmarkt te creëren in plaats van de huidige deelmarkten voor hoogcalorisch en laagcalorisch gas.

Ook worden wettelijke maatregelen getroffen die maken dat een koper van gas zelf kan bepalen wat ermee gebeurt; verbruiken of doorverkopen. Deze maatregelen hangen mede samen met de ambitie van de minister van EZ om Nederland tot de 'gasrotonde van Noordwest Europa' te maken. Verhandelbaarheid en een liquide markt zijn daarvoor voorwaarden.

Verder komt er meer zekerheid voor netbeheerders, waaronder de Gasunie, die willen investeren in de uitbreiding van hun netwerken. Kernpunt is dat als het nut en de noodzaak van een uitbreidingsinvestering is vastgesteld, de netbeheerder de zekerheid krijgt dat de investering zal worden doorberekend in de tarieven. Die worden vastgesteld door de Energiekamer van de NMa. De minister van Economische Zaken beslist over nut en noodzaak van landelijke netwerkuitbreidingen en de NMa over de uitbreiding van regionale netten.

Meer informatie over dit onderwerp vindt u op
http://gasinstallaties.nen.nl

zie ook de volgende gerelateerde onderwerpen:
NEN Bouwmail (Publicatie) NEN 1078:2004 nl (Norm) NEN 8078:2004 nl (Norm) NEN-EN 1594:2009 en (Norm) Werken aan gasinstallaties NEN Installatiemail (Publicatie)