ABVAKABO FNV

Netwerk jezelf naar de top

Wie denkt dat het onderhouden van een netwerk veel tijd en energie kost, komt bedrogen uit. Ervaren netwerkers blijven namelijk niet tot het einde van elk feestje. Zij kijken bij binnenkomst op de gastenlijst, lopen doelgericht op de mensen af die ze willen spreken. Als ze iedereen gesproken hebben, vertrekken ze weer.

Vertrouwen

Onthoud dat netwerken geen `verplichting' is. Met een leuk, zakelijk praatje en een grote glimlach ben je nog geen netwerker. De basis van een goed netwerk is namelijk vertrouwen. Voor ervaren netwerkers zijn respect, eerlijkheid en aandacht de kernwoorden. Zij weten dat ze kunnen terug verwachten wat ze geven. Zorg daarom dat de `liefde' nooit van één kant komt en `geef' ook.

Verder is het belangrijk, vooral voor beginnende netwerkers, dat je nadenkt over het rendement van een relatie. Als je veel tijd en energie investeert in iemand die voor jou weinig interessante informatie heeft, schiet je er niets mee op. Sowieso heeft elk netwerk waardevolle en minder waardevolle contacten. Probeer de waardevolle contacten te ontdekken en hier meer energie in te steken.

Eigen belang

De mensen die uiteindelijk een ruim en gevarieerd aanbod aan waardevolle contacten om zich heen hebben verzameld, zullen daar ruimschoots van profiteren. Bijvoorbeeld in de vorm van een nieuwe baan, een grote opdracht of vertrouwelijke informatie die je kunt gebruiken voor je eigen belang.