ABVAKABO FNV

Ook hoge manager steelt van de baas

In veel, heel veel bedrijven wordt gejat. En wees eerlijk: een kopietje voor privé-gebruik hebben we allemaal wel eens gemaakt en in onze keukenla ligt ook vast wel een bedrijfspen. We vinden dit allemaal niet zo'n ramp, maar wat als het gaat om familieverpakkingen toiletpapier, dozen suikerzakjes en honderden plastic cups, stapels blocnotes of benzine?

Vaak is het de schoonmaker of de uitzendkracht die de schuld krijgt van verdwenen goederen. Lang niet altijd terecht, zo blijkt uit onderzoek van PriceWaterhouseCoopers. Een kwart van de fraudeurs bestaat uit hogere - meestal mannelijke - managers die langer dan twee jaar in dienst zijn. Het zijn meestal risiconemers, extraverte personen, die leven voor hun werk en status ontlenen aan hun functie in het bedrijfsleven.

Opvallend is verder dat werkgevers diefstal of fraude, volgens de onderzoekers, vaak zelf in de hand werken. Een té hoge werkdruk, weinig begrip van hoger geplaatsten voor situaties op de werkvloer, fraude in de bedrijfstop en daarover zwijgen en geen kans om een keer het hart te luchten zijn oorzaken voor het criminele gedrag van het personeel. Directies kweken hiermee weerstand dat uiteindelijk leidt tot fraude en diefstal.