TenneT


Krachtige impuls elektrisch vervoer

24-04-2009 De beheerders van Nederlandse elektriciteitsnetten gaan samen een infrastructuur aanleggen voor het opladen van elektrische auto's. Dat hebben Enexis, Liander, DELTA Netwerkbedrijf, Westland Infra, NRE Netwerk, Rendo, Cogas en TenneT vandaag bekend gemaakt. Vanuit een gezamenlijk op te richten stichting willen de deelnemende netbeheerders de komende jaren tienduizend oplaadpunten op openbaar terrein realiseren. Dit is nodig om elektrisch vervoer in Nederland een belangrijke impuls te geven in die gebieden waar nu nog geen initiatieven lopen. Dit jaar worden de eerste oplaadpunten opgeleverd. Het initiatief vraagt een gezamenlijke investering van naar schatting 15 miljoen euro. Deze kosten worden gedragen door de participerende netbeheerders. In 2012 zijn de tienduizend oplaadpunten naar verwachting gerealiseerd.

De netbeheerders willen met dit plan tegemoet komen aan de wens van veel gemeenten om elektrisch vervoer te stimuleren. Daarnaast is het voor netbeheerders van belang om in een vroeg stadium een bijdrage te leveren aan de ontwikkeling van elektrisch vervoer, omdat dit van grote invloed kan zijn op de toekomstige ontwikkeling van elektriciteitsvoorziening, zowel op het gebied van de hoeveelheid benodigde transportcapaciteit in de elektriciteitsnetten als ten aanzien van de balancering in het gehele systeem. TenneT wil op deze manier ervaring opdoen met energie-opslag als een van de maatregelen gezien om op efficiënte manier de balans te handhaven. Ook willen de netbeheerders ervaring opdoen met de wijze waarop de administratieve afhandeling gaat plaatsvinden.

Elektrisch vervoer levert een grote bijdrage aan (inter)nationale en regionale doelstellingen op het gebied van milieu en energie. Voor een snelle ontwikkeling van elektrisch vervoer in Nederland moeten auto's overal in het land kunnen worden opgeladen. Met het vandaag bekendgemaakte initiatief nemen de netbeheerders samen de verantwoordelijkheid om de benodigde infrastructuur te realiseren en het initiatief om een doorbraak van elektrisch vervoer in Nederland daadwerkelijk mogelijk te maken.

De deelnemende netbeheerders zullen de oplaadpunten uitvoeren volgens de Europese standaarden die nu worden ontwikkeld. Dit waarborgt veiligheid en betrouwbaarheid, en voorkomt een rommelig straatbeeld met verschillende typen oplaadpunten. Ook gaan de netbeheerders in de stichting werken aan de ontwikkeling van een open platform, waarop ook derden, zoals energieleveranciers, diensten kunnen aanbieden die betrekking hebben op elektrisch vervoer.

Tevens is de stichting een centraal aanspreekpunt voor gemeenten voor het aanvragen van elektrische oplaadpunten op openbaar terrein. Burgers en bedrijven kunnen bij de stichting terecht voor informatie over het in samenwerking met de gemeente aanvragen van een oplaadpunt. De stichting is naar verwachting vanaf 1 september 2009 operationeel.