TenneT


Ministeriële Regeling leidt tot grotere transportcapaciteit

24-04-2009 Vandaag heeft de Tweede Kamer de Ministeriële Regeling (MR) aangenomen, die eind 2008 door de Minister van Economische Zaken is ingediend. Op een aantal plekken in het landelijke transportnet bestaat onder de huidige regelgeving schaarste aan transportcapaciteit. Deze MR verruimt voor netbeheerders de mogelijkheden om meer transportcapaciteit uit te geven, waarbij de leveringszekerheid van het transportnet gewaarborgd blijft.

Toename elektriciteitsproductie

De energiesector is sterk in ontwikkeling. De afgelopen twee jaar heeft een groot aantal partijen zich bij TenneT gemeld voor aansluiting van nieuwe elektriciteitscentrales op het Nederlandse transportnet. Daarnaast zijn er steeds meer nieuwe kleinschalige initiatieven in de regio, zoals warmtekrachtkoppeling (WKK), windmolenparken en biomestvergisters. Met name in de regio's Noord-Nederland, de Randstad en Zeeland - West-Brabant is een groeiende vraag naar transport van elektriciteit. Al deze producenten samen vragen, direct of indirect, meer capaciteit van het landelijke transportnet dan momenteel beschikbaar. Daarbij zijn vooral in het noorden van Nederland, het Westland en Zuid-Holland oplossingen nodig. TenneT breidt op dit moment het hoogspanningsnet op tal van plaatsen uit. Er wordt gewerkt aan nieuwe hoogspanningssnelwegen in het noorden, zuiden en westen van het land. Daarnaast vinden in de regio tal van netversterkingen en -uitbreidingen plaats.

Oplossingen voor meer transportcapaciteit

Deze netuitbreidingen duren vanwege procedures vaak langer dan de bouw van nieuwe centrales of kleinschalige productiecentrales. Hierdoor ontstaat een mismatch tussen productie en transportcapaciteit. Om deze periode te overbruggen wordt gewerkt aan oplossingen om meer transportcapaciteit beschikbaar te krijgen. Hiervoor werkt TenneT intensief samen met betrokken instanties, zoals het ministerie van Economische Zaken, de Energiekamer, regionale netbeheerders en belangenorganisaties van marktpartijen.

Ministeriële Regeling creëert ruimte op het net

Het aannemen van deze regeling verruimt voor netbeheerders de mogelijkheden om nieuwe productie te faciliteren met transportcapaciteit. Tegelijk schept de Minister hiermee een gelijk speelveld in de sector, voor zowel bestaande producenten als nieuwkomers. Het geeft duidelijkheid aan marktpartijen over hun gewenste transportcapaciteit. Met de goedkeuring van de MR moet nu de Netcode worden aangepast. Daarmee komt er een wettelijk kader dat TenneT de mogelijkheid biedt tot een betere benutting van beschikbare netcapaciteit. Momenteel onderzoek TenneT hoeveel transportcapaciteit beschikbaar komt door de MR. Partijen die een aansluiting willen op het net, zullen op korte termijn worden geïnformeerd over hun positie.

Voorrangsregeling voor duurzame energie en congestiemanagement

Daarnaast zijn er door TenneT tijdelijke oplossingen bedacht om meer capaciteit te krijgen, zoals de recent in het Westland gestarte systematiek van congestiemanagement. Door middel van dit marktmechanisme kunnen 'files' op het bestaande net worden opgelost. Hierdoor kunnen meer nieuwe partijen (zoals tuinders) snel worden aangesloten op het net. Tenslotte wordt gewerkt aan aangepaste regelgeving om netbeheerders landelijk meer mogelijkheden te geven om nieuwe producenten aan te sluiten. De Minister van Economische Zaken werkt hierbij aan een nieuw wetsvoorstel, dat de voorrang voor duurzame energie op het elektriciteitsnet regelt. Dit traject zal komend jaar worden doorlopen.