Provincie Limburg

Persberichten

Provincie bereid om gemeenten extra ruimte te geven Begrotingbrief 2010

Ook gemeenten hebben te maken met de gevolgen van de economische crisis. Maar er zijn ook gemeenten die met gerichte maatregelen de gevolgen van de economische crisis bestrijden. Daardoor kunnen de begrotingen echter onder druk komen te staan. De Provincie Limburg is bereid om met gemeenten te praten over maatwerkoplossingen als zij in deze situatie met tekorten krijgen te kampen.

Dat is de belangrijkste boodschap in de brief die Gedeputeerde Staten van Limburg op 21 april 2009 aan de Limburgse gemeenten hebben gestuurd. GS sturen de brief in het kader van de voorbereiding van de gemeentelijke begrotingen 2010. In de brief gaan GS in op de effecten van de economische crisis voor de gemeentelijke begroting. De economische ontwikkeling heeft direct gevolg op de begrotingen. Zo zal het aantal mensen dat een bijstandsuitkering van de gemeente ontvangt, gaan toenemen.

En heel recent heeft het Rijk met de VNG afspraken gemaakt over hoe het gemeentefonds zich tot en met 2011 zal ontwikkelen. De algemene uitkering uit het gemeentefonds is de belangrijkste inkomstenbron voor gemeenten. Tot op heden groeide het fonds wanneer de relevante rijksuitgaven stegen en was er evenredig sprake van een krimpende kas bij teruglopende rijksuitgaven. In het huidige economische klimaat is deze dynamische systematiek losgelaten en is gekozen voor zekerheid, voor zowel het Rijk als de gemeenten. Het gemeentefonds behoudt het reële niveau van de bedragen zoals die in 2009 zijn toegekend. Door de nieuwe afspraak hebben gemeenten hierover tot en met 2011 zekerheid. De brief gaat hier uitgebreid op in.

De Provincie als toezichthouder moet oog hebben voor de bijzondere situatie van dit moment. Dat doet zij door bereid te zijn met gemeenten te overleggen over financiële problemen en door mee te denken over maatwerkoplossingen. Maar als toezichthouder moet de Provincie, juist in financieel moeilijke tijden, ook waken dat gemeenten niet in een financiële situatie terechtkomen, waar ze niet meer alleen uit kunnen komen. Maatwerkoplossingen mogen dus nooit tot artikel 12-situaties leiden.

Een andere ontwikkeling die op dit moment speelt en die de gemeentelijke begrotingen 2010 gaat beïnvloeden, is de verkoopprocedure van het productie- en leveringsbedrijf Essent. In de brief stellen GS dat het verlies aan dividend door de verkoop structureel in de gemeentelijke begrotingen 2010 moet worden gecompenseerd.

24-4-2009 11:36