Provincie Flevoland

Wachtlijst jeugdzorg met eenderde gedaald

De wachtlijst in de jeugdzorg is in het eerste kwartaal van dit jaar met bijna eenderde gedaald. Dat blijkt uit cijfers die Bureau Jeugdzorg Flevoland (BJZ) beschikbaar heeft gesteld. De daling is het gevolg van extra gezamenlijke inspanningen van BJZ en de
jeugdzorginstellingen waardoor meer kinderen en jongeren geholpen zijn.

De wachtlijst is gedaald van 241 per 1 januari tot 160 per 1 april. Een daling van 30%. Zestig van de honderdzestig kinderen / jongeren krijgen tijdens de wachtperiode vervangende zorg die lichter is dan waarvoor een indicatie is gegeven. Bijvoorbeeld tijdelijke ondersteuning van een hulpverlener thuis, terwijl de indicatie een verblijf in een jeugdzorginstelling is.

Naast het geven van zorg aan meer kinderen, hebben BJZ en de jeugdzorginstellingen de wachtlijst nog eens heel goed bekeken en geschoond. Hierdoor is er beter zicht en grip op en zijn steeds actuele gegevens beschikbaar: welke kinderen wachten op welke zorg en hoe lang doen ze dat al? De instellingen gaan dit jaar structureel aan wachtlijstbeheer doen zodat alle wachtenden voortdurend in beeld zijn en blijven en waar nodig actie kan worden ondernomen.

Gedeputeerde John Bos: `Het is goed dat we nu heel scherp in beeld hebben hoe het precies zit met de wachtlijst. Tegelijkertijd constateer ik dat de dalende trend zich doorzet en daar ben ik uiteraard blij mee. Daarmee zijn we bezig om het motto van ons Uitvoeringsprogramma Jeugdzorg 2009 waar te maken: `De lat ligt hoog - hoger springen in 2009'. De economische recessie is nog wel een factor waar we rekening mee moeten houden. De vraag naar jeugdzorg kan daardoor namelijk toenemen.'

De extra inspanningen van de instellingen zijn mogelijk door het extra geld dat het Rijk en de provincie inzetten om de wachtlijst weg te werken. De provincie investeert dit jaar zelf 2,3 miljoen in de jeugdzorg. Hoe de situatie in 2010 zal zijn, is nog onzeker. Het ministerie van Jeugd en Gezin en de provincie gaan hierover nog in onderhandeling.