Inspectie voor de Gezondheidszorg


Patiëntveiligheid Ziekenhuis Almelo aantoonbaar verbeterd

Persbericht, 24 april 2009

Het Twenteborg ziekenhuis in Almelo heeft op beide locaties de algemene veiligheid sterk verbeterd. Na de brand in de operatiekamer van september 2006 zijn onder leiding van de Raad van Bestuur de tekortkomingen in het veiligheidsbeleid van het ziekenhuis sterk teruggedrongen.

De Inspectie voor de Gezondheidszorg constateert in haar vervolgonderzoek dat de medische professionals zich bewust zijn geworden van de noodzaak tot verandering. Overal in de organisatie wordt gewerkt aan een veiliger en kwalitatief beter ziekenhuis waar de patiënt minder risico loopt.

Enkele verbeterpunten: het veiligheidsmanagementsysteem (VMS) staat op de rails. Dat betekent dat er tussen de Raad van Bestuur en de werkvloer goed wordt gecommuniceerd. Daardoor kan de Raad van Bestuur verantwoordelijkheid nemen en afleggen. Er worden risicoanalyses gemaakt en er is een ambitieus project gestart om de kwaliteit van medische apparatuur te bewaken en te waarborgen. Wel vindt de IGZ dat de betrokkenheid van de medische specialisten beter kan. Daarnaast blijft het gebruik in de praktijk van nieuwe medische technologie een risicofactor.

Kwaliteitspaspoorten
Dat betekent dat het ziekenhuis is begonnen met de invoering van kwaliteitspaspoorten waarmee de deskundigheid van medewerkers die ingewikkelde medische apparatuur bedienen toetsbaar en aantoonbaar wordt. Het ziekenhuis heeft hierin een voortrekkersfunctie. De kwaliteitspaspoorten worden (nog) niet gebruikt door de medische specialisten. Dit is van belang om te garanderen dat het gebruik van de medische technologie en daarmee de veiligheid voor de patiënt geborgd is.

Op basis van het vervolgonderzoek komt de IGZ tot de conclusie dat de Ziekenhuisgroep Twente op een goede manier invulling geeft aan het noodzakelijke kwaliteits- en veiligheidsbeleid. De Raad van Bestuur geeft hier zichtbaar leiding aan en krijgt regelmatige verantwoordingsrapportages van de werkvloer om daar waar nodig bij te sturen. De Raad van Bestuur is zich bewust van de zwakke plekken en heeft dit hoog op de agenda staan.

Het follow up rapport van het Twenteborgziekenhuis kunt u vinden bij het oorspronkelijke rapport over de brand.