Partij van de Arbeid

Ploumen: verkoop Essent niet!

24-04-2009 11:41

PvdA-voorzitter Ploumen roept de PvdA- volksvertegenwoordigers in Brabant in een open brief op nu niet in te stemmen met voorgenomen verkoop van Essent aan het Duitse RWE: 'Hierbij een laatste oproep. Brabantse PvdAers: stem vóór onze ambities. Stem tegen RWE.'

Brabantse PvdAers: stem vóór onze ambities. Stem tegen RWE.

'Vanmiddag stemmen de leden van de Provinciale Staten in Brabant over de verkoop van Essent. Ik doe hierbij voor de laatste maal- een zwaarwegend beroep op onze volksvertegenwoordigers om nu niet in te stemmen met voorgenomen verkoop aan het Duitse RWE.

Dat doe ik uit persoonlijke overtuiging. Maar vooral ook namens ons landelijk Congres dat op zondag 15 maart met overweldigende meerderheid de moties van de Jonge Socialisten en de afdeling Vught over dit onderwerp aannam.

De strekking van de moties is duidelijk. De PvdA is niet tegen de verkoop van de aandelen in het algemeen. De schaal van het huidige Essent is te klein om te overleven op de internationale energiemarkt. Reden om te zoeken naar een strategische partner op de energiemarkt. Een partner die onze ambities van duurzaamheid deelt wel te verstaan. En daar slaat de Provincie Brabant de plank volledig mis.

Brabant dreigt te kiezen voor de verkeerde partner. Een viezerik waar je in de rode familie niet mee thuis durft te komen. Want de doelstelling van de Partij van de Arbeid om in 2020 het aandeel duurzame energie te verhogen tot twintig procent is voor de Duitse kolenboer veel te ambitieus. RWE streeft naar slechts tien procent duurzame energie in 2030!

De ambities van de Duitse kolenboer zijn is niet de enige reden om tegen de keuze voor RWE te zijn. Maria van der Hoeven, dezelfde minister die de splitsingswet door de Kamer joeg riep de Brabantse vertegenwoordigers en bestuurders gisteren op om pas op de plaats te maken. Het splitsingsplan is nog niet goedgekeurd en de positie van de kerncentrale Borssele is niet afdoende geregeld.

Afgelopen maandag probeerde Diederik Samsom en ik een delegatie van onze Brabantse volksvertegenwoordigers hiervan te overtuigen. Ik ben er eerlijk gezegd niet gerust op. Het gesprek van afgelopen maandag voelde als een enigszins Don Quichote-achtige crusade. En ook hier dreigen windmolens het slachtoffer te worden. Want wie kiest voor RWE, kiest voor kolen- en kerncentrales ten oosten van Lobith met een daar schamel tegen afstekend aantal windmolens ten westen van de Duitse grens.

Hierbij een laatste oproep. Brabantse PvdAers: stem vóór onze ambities. Stem tegen RWE.'

Lilianne Ploumen
Partijvoorzitter