Gemeente Bodegraven

Een Structuurvisie voor de Noordzijde

De gemeente Bodegraven heeft een structuurvisie opgesteld voor de Noordzijde, het gebied rond de begraafplaats ten oosten van de Noordrand. De visie is een document waarin staat omschreven wat de gemeente, op het gebied van ruimtelijke ordening, met de Noordzijde van plan is. De ontwikkeling van het gebied vindt gefaseerd plaats en de meeste ontwikkelingen spelen op de lange termijn, na 2020. De uitbreiding van de begraafplaats en de realisering van een moskee zijn naar verwachting binnen enkele jaren al aan de orde.

Inloopavond & inzage
Belangstellenden zijn op 3 juni 2009 van harte welkom op de inloopmiddag- en avond die georganiseerd is om de structuurvisie toe te lichten. Tussen 16.00 en 21.30 uur kunt u langskomen in de trouwzaal van het gemeentehuis van Bodegraven voor meer informatie en het stellen van vragen.

De structuurvisie is op 23 april behandeld in de raadscommissie en ligt van 11 mei tot en met 21 juni 2009 ter inzage in het gemeentehuis. Op 28 mei liggen de kaders van de ontwerp-structuurvisie voor in de gemeenteraad. Vanaf juli behandelt de gemeente de reacties op de visie. De definitieve structuurvisie wordt in de gemeenteraad van november besproken.

De visie
Nu kent het gebied een begraafplaats, landbouwgronden een evenemententerrein en een deel van de provinciale weg (Burgemeester Kremerweg). De visie laat een verandering van het gebied zien tot een woongebied van hoge kwaliteit met veel groen. Een park voor alle inwoners van Bodegraven met daarin woningbouw, het evenemententerrein en een uitbreiding van de begraafplaats. Ook is er ruimte voor een maatschappelijke voorziening, zoals een moskee, in de zuidwestelijke hoek. In de structuurvisie wordt ook rekening gehouden met het omleggen van de Burgemeester Kremerweg, zodat deze dan richting het oosten om het gebied heen loopt. Op deze manier is ook het park beter te bereiken.

Omdat Bodegraven niet verder mag uitbreiden, wordt de Noordzijde gezien als laatste mogelijkheid om binnen het dorp een park op Bodegraafse schaal te realiseren. De bestaande parken in Bodegraven hebben veelal een `verplaatsfunctie'. Het park dat de gemeente wil realiseren in de Noordzijde heeft een verblijfsfunctie. Die functie wordt versterkt door een evenemententerrein, woningbouw en de begraafplaats.

In de structuurvisie is ook rekening gehouden met de bouw van een nieuwe moskee. Het college heeft gemeentelijke gronden in de Noordzijde, langs de Burgemeester Kremerweg, vastgesteld als zoekgebied hiervoor. De moskee is op dit moment gevestigd in een bouwkeet in de Dronenwijk. Het gebouw is niet brandveilig en biedt niet voldoende ruimte voor alle leden van de moskee. Daarom is de moskee nodig aan vervanging toe. Een locatie in het zoekgebied in de Noordzijde sluit aan op de wensen van het moskeebestuur. De plek is goed bereikbaar en er is ruimte om de moskee goed in te passen in de omgeving.

Voorkeursrechten
De Provincie heeft in 2007 bepaald dat Bodegraven met bebouwing mag uitbreiden in de Noordzijde. De zogenaamde bebouwingscontour ligt nu óm de begraafplaats heen. Een aantal percelen in dit gebied zijn eigendom van de gemeente en een aantal zijn particulier eigendom. De gemeente heeft op de gronden van de particulieren in 2007 voorkeursrechten gevestigd. De gemeente wil er op deze manier voor zorgen dat de ontwikkelingen daadwerkelijk te realiseren zijn. Ook voorkomt de gemeente hiermee ongewenste grondspeculatie. De voorkeursrechten zijn 2,5 jaar geldig. Om deze te verlengen is het nodig een structuurvisie op te stellen. Wat wil de gemeente precies met het gebied waar de voorkeursrechten gevestigd zijn?

Vragen?

Onderaan deze pagina kunt u de structuurvisie downloaden door op de link te klikken. Als u vragen heeft over de structuurvisie kunt u contact opnemen met Jennifer Swaak van de afdeling communicatie, tel. (0172) 630 320 of mail naar j.swaak@bodegraven.nl. NB het downloaden van het bestand kan even duren i.v.m. de grootte. Te downloaden:

* 20090323_Definitief Ontwerp Structuurvisie 23 maart 09 kleiner.pdf (12,94 MB)