Gemeente Rotterdam

Op donderdag 23 april vond een extra buitengewone raadsvergadering plaats. De aanleiding hiervoor was de mededeling op woensdag 22 april van de VVD-wethouders Baljeu en Harbers dat zij ontslag nemen en dat de VVD uit de coalitie stapt. Tijdens het debat diende Leefbaar Rotterdam opnieuw een motie in over het stopzetten van de activiteiten van de heer Ramadan. Deze werd verworpen met 19 stemmen voor en 24 tegen. Leefbaar Rotterdam, de SP en de VVD stemden voor.

Ontslag VVD wethouders

Op 16 april voerde de gemeenteraad het debat over de uitspraken van Tariq Ramadan en de gevolgen voor zijn functie in dienst van de gemeente als 'bruggenbouwer' in het integratiedebat.

Het debat raakte de kern van wat de stad bezig houdt en waar de VVD als liberale partij voor staat. Rechten van vrouwen, rechten van homo's, de vrijheid van ieder individu om invulling te geven aan hun leven binnen onze samenleving. Integratie, de verdeeldheid in de stad hierover, is de kern van het politieke debat. Tariq Ramadan creëert rond deze thema's een spoor van verwarring en brengt mensen daarmee niet dichter bij elkaar. Zolang Tariq Ramadan werkzaam is voor de gemeente zal het debat daarover doorgaan, al was het maar omdat de raad zich binnenkort weer moet buigen over de taken van Ramadan. De ruimte om dat te vinden heeft de VVD-fractie afgelopen raadsvergadering niet van GroenLinks gekregen.

Jeanette Baljeu, wethouder Verkeer, Vervoer en Organisatie, en Mark Harbers, wethouder Economie, Haven en Milieu, hebben daarom besloten om namens het VVD-smaldeel in het Rotterdamse gemeentebestuur (wethouders en fractieleden) de deelname aan het college te stoppen. Beide wethouders hebben hun ontslag ingediend.

De PvdA vond het spijtig dat de VVD uit de coalitie is gestapt. Dit gebeurde zonder overleg en zonder de minste bereidheid om de dreigende breuk te keren. De fractie vond dat de VVD de oren liet hangen naar de landelijke VVD. Weglopen in tijden van crisis is een kwalijke zaak. De fractie vond ook dat de VVD-fractie blijft draaien in de kwestie Ramadan. Erg goed vond Leefbaar Rotterdam het debat van vorige week. Door de draai van de VVD tijdens het debat is de fractie wel met een kater blijven zitten. Waarom hield de VVD vorige week geen voet bij stuk? Er is geblunderd door de VVD. Had daarnaast het college niet door dat niet iedereen binnen het college op één lijn zat? De politieke spelletjes die vorige week zijn gespeeld dienen de democratie niet. De Leefbaar Rotterdam-fractie vond dat daarom opnieuw gestemd moest worden over het stopzetten van de activiteiten van de heer Ramadan. Het CDA stond voor een raadsel. De fractie stond en staat voor gelijke rechten voor homo's en vrouwen. Dat standpunt is door het aanblijven van Ramadan niet veranderd. Het was een gemiste kans van de VVD om niet naar oplossingen te zoeken. De SP gaf aan dat de VVD opnieuw een draai heeft gemaakt. De fractie was er al langer van overtuigd dat de VVD nog voor de verkiezingen uit het college zou stappen. De overgebleven coalitie kan nu laten zien dat een socialer beleid mogelijk is. GroenLinks noemde het onbegrijpelijk hoe het zover heeft kunnen komen. De fractie herkende zich niet in het geschetste beeld dat de fractie druk had uitgeoefend. Er zijn meerdere pogingen ondernomen om met de VVD in gesprek te komen en ruimte te bieden eruit te komen. Het blijft daarnaast onduidelijk waarom de wethouders zijn opgestapt, omdat ze geen voorbehouden hebben gemaakt tijdens eerdere besluitvorming over Ramadan. De CU-SGP is in verwarring over de positie van de VVD. Zijn ze nu voor of tegen? De fractie had haar rug recht moeten houden tijdens het debat. De VVD moet niet weglopen voor verantwoordelijkheden. De fractie is ook benieuwd hoe het college eruit komt te zien en of dat plaatje zo blijft tot het einde van de bestuursperiode. D66 was verbaasd. De VVD had cruciale posities binnen het college. Het is niet uit te leggen waarom die worden opgegeven. Het waren wethouders die zich verdienstelijk hebben gemaakt voor de belangen van de stad. Principes zijn belangrijk en te loven. D66 vond opgeven niet getuigen van lef hebben. De coalitiepartijen GroenLinks, CDA en PvdA wilden dat het college van B & W hun klus af maakt zonder de VVD.

Wethouder Kriens betreurde namens het college het vertrek van de twee wethouders. De stad moet bestuurd blijven worden. Daarom neemt wethouder Karakus tijdelijk de portefeuille van mevrouw Baljeu over en wethouder Schrijer die van de heer Harbers. Wethouder Kriens benadrukte dat de heer Ramadan niet werkt namens de gemeente. Hij heeft een leerstoel bij de Erasmus Universiteit en kan ingehuurd worden voor activiteiten. De onderzochte citaten zijn uit hun verband gehaald en onjuist. Dat is geen reden iemand te ontslaan.

Na een hoofdelijke stemming werd de motie verworpen met 19 stemmen voor en 24 tegen. Leefbaar Rotterdam, de SP en de VVD stemden voor.

Raadsvergadering gemist of nog eens terugzien?

De vergadering van de gemeenteraad is live uitgezonden op www.rotterdam.nl en kan in het archief in zijn geheel, per agendapunt en per spreker worden bekeken.