CDA

Cornelis Visser: 100 miljard BTW-fraude in de EU

Naar schatting lopen de lidstaten van de EU jaarlijks 100 miljard euro mis aan BTW-inkomsten. Dit blijkt uit een gezamenlijk onderzoek van de rekenkamers van België, Duitsland en Nederland.

CDA-Europarlementariër Cornelis Visser (economische zaken en financiën) steunt in zijn rapport over nieuwe EU BTW-wetgeving de strenge aanpak van de Europese Commissie.

Cornelis Visser: "Het is goed om de regels strenger te maken en op die manier fraude tegen te gaan. Zo zal de exporteur voortaan onder Europese regels zijn eigen btw identificatienummer en het nummer van de importeur moeten opgeven. Dit is een goede zaak omdat het de controle beter mogelijk maakt."

Cornelis Visser is echter tegen het voorstel om exporteurs vijf jaar lang aansprakelijk te stellen. Cornelis Visser: "Bedrijven dienen niet de verantwoordelijkheid te dragen voor de tekortkomingen van administratieve samenwerking tussen lidstaten. Ik wil dat een exporteur twee maanden voor de daadwerkelijke aanslag een waarschuwing krijgt zodat hij alsnog kan bewijzen dat hij te goeder trouw heeft gehandeld en dat de aansprakelijkheid na 2 jaar verloopt. Exporteurs moeten maandelijks samenvattingen aanleveren over hun grensoverschrijdend handelen en die informatie moet voldoende zijn voor de lidstaten om snel in actie te komen. Na vijf jaar is de frauderende importeur al lang verdwenen.

---