Gemeente Nijmegen

Zilveren Waalbrugspeld voor Nol Smits

24/04/2009

De heer A.J. Smits (71) ontvangt vrijdag de Zilveren Waalbrugspeld. Hij was jarenlang betrokken bij winkelcentrum Dukenburg, Stichting Betaald Voetbal NEC, Stichting Nijmegen Blijft in Beeld en de middenstand in het centrum van Nijmegen.

Nol Smits heeft zich op vele terreinen ingezet in de Nijmeegse samenleving. Zo was hij gemeenteraadslid in de jaren zeventig voor de KVP. Vanaf 1967 tot 1996 was hij voorzitter van de Winkeliers Vereniging Lange Hezelstraat, voorzitter van het Nijmeegs Ondernemers Verbond, oprichter en bestuurder van de Vereniging Binnenstads Ondernemers (VBO) en voorzitter van de Stichting Centrum Management Nijmegen.

In de jaren zeventig en tachtig was hij lid van verschillende commissies zoals bij het Midden- en klein bedrijf, Detailhandel en Ambachten. Van 1987 tot 1996 was hij bestuurslid van Stichting Betaald Voetbal NEC.

In 1984 was hij bedenker en oprichter, samen met David Mulder en Ab Uyen, van de Stichting Nijmegen Blijft In Beeld.

Vanaf 1997 tot nu is Nol Smit bestuurslid van de Coöperatieve Vereniging van Eigenaren van winkelcentrum Dukenburg. Vanaf 2004 is hij voorzitter van deze vereniging. Met tomeloze inzet wist Smits winkelcentrum Dukenburg op de kaart te zetten. Hij is vooral een bruggenbouwer. Dankzij zijn inzet kwamen er ondergrondse containers. Ook werd er onder zijn voorzitterschap de aansluiting met de `kop' van het winkelcentrum gerealiseerd. Hij zorgde ervoor alle eigenaren die daarbij betrokken waren op één lijn te krijgen. Daarnaast zorgde hij voor de beveiliging binnen het winkelcentrum. Het winkelcentrum is begonnen met 40 winkels. Nu zijn het er 100.

Op 21 mei 1999 heeft Smits een Koninklijke onderscheiding ontvangen voor de verdiensten tot 1999.

Op vrijdag 24 april neemt Nol Smits afscheid als voorzitter van de Coöperatieve Vereniging van Eigenaren van winkelcentrum Dukenburg tijdens de officiële opening van het vernieuwde winkelcentrum Dukenburg. Om 11.00 uur reikt burgemeester De Graaf de Zilveren Waalbrugspeld uit aan Nol Smits in het winkelcentrum ter hoogte van Jack's casino.