VVD


24-4-2009

VVD wil aanhouding proef stroomstootwapens

De VVD vindt dat niet te lichtvaardig moet worden omgegaan met de proef met stroomstootwapens voor agenten.

Het is vooralsnog onduidelijk wat de voorschriften bij de inzet en gebruik van de stroomstootwapens zijn bij de proef. Zowel burgers als agenten moeten hiervan vooraf op de hoogte zijn. Uit het oogpunt van zorgvuldigheid en kenbaarheid is het vaste praktijk dat voorschriften met proeven van nieuwe wapens bij de politie worden gepubliceerd in de Staatscourant. Nu is volstrekt onduidelijk op welke regelgeving de proef is gebaseerd, wat de voorschriften bij inzet zijn en welke nazorg slachtoffers zullen krijgen.

VVD-woordvoerster Laetitia Griffith vindt deze gang van zaken ongewenst. Ze vraagt beide politieministers de start van de proef met de stroomstootwapens, die gepland staat in mei, aan te houden totdat meer duidelijkheid is en de voorschriften zijn gepubliceerd.

Griffith: "Bij de proeven met de peperspray is ook een zorgvuldige procedure gevolgd. Ik zie niet in waarom wij bij een geweldsmiddel - dat nog ingrijpender is dan de peperspray - ook niet die mate van zorgvuldigheid toepassen. Dat vind ik ongewenst en onzorgvuldig."

Klik hier voor de vragen die Laetitia Griffith heeft gesteld over deze kwestie.

24 april 2009

Laetitia Griffith: l.griffith@tweedekamer.nl