Dienstenbond CNV

Nieuws

24 april 2009

ASR in zwaar weer

Afgelopen weken is er een storm over u heengekomen: ruim 700 banen gaan verlopen bij ASR verzekeringen waarvan 200 tot 250 onder het vaste personeel. Boventalligheid wordt daarbij niet uitgesloten. Wanneer en hoe dit in zijn werk gaat is nog niet duidelijk. CNV Dienstenbond heeft aangedrongen op snelle duidelijkheid en heldere procedures....

CNV Dienstenbond was niet welkom op 6 april in de jaarbeurs. Wij hebben ons ongenoegen hierover geuit bij de werkgever tijdens een overleg op 23 april jl. en er verder op aangedrongen dat wij de komende tijd snel geïnformeerd willen worden als de plannen om 100 miljoen te bezuinigen concreter worden.

Onduidelijkheid
Een greep uit de vragen die wij bij de werkgever hebben neergelegd:
- wat zijn de rechten van medewerkers rondom de kwaliteitsslag die de werkgever
denkt te willen gaan maken ?

- hoe gaat dat "plotten" in zijn werk en hoe voorkom je dat medewerkers zich
afgeschreven voelen ?

- bij welke afdelingen en labels ontstaat boventalligheid ?
- hoe ziet het vestigingsbeleid er straks uit?

De werkgever heeft ons toegezegd meer duidelijkheid te geven zodra de plannen concreter zijn geworden. Ondertussen wordt CNV Dienstenbond overspoeld met bezorgde reacties van leden hetgeen voor ons reden is de druk op de ketel te houden.

Winstuitkering 2008
De winstuitkering over 2008 is op 0.0% gesteld. Maatschappelijk gezien is dit besluit van de Hoofddirectie wellicht te begrijpen: ASR is in handen van de staat en er is een fors verlies geleden over 2008. Geen winst dus.
De weg er naar toe verdient echter geen schoonheidsprijs: vakorganisaties zijn van tevoren niet geïnformeerd over de 0% en is er veel onduidelijkheid over de totstandkoming van de hoogte van het verliesbedrag over 2008. Wat neem je boekhoudkundig nu wel en wat neem je niet mee? Het is aan de werkgever om hier duidelijkheid over te verschaffen. CNV Dienstenbond wil in elk geval een betere afspraak over 2009 om in de toekomst dit soort discussies te voorkomen.

CAO Buitendienstmedewerkers
Naar aanleiding van de gezamenlijke ledenbijeenkomst op 14 april hebben wij in het overleg met de werkgever een aantal suggesties gedaan hoe de impasse te doorbreken. De werkgever zal over twee weken met een ultieme reactie komen die wij met de klankbordgroep gaan bespreken en uiteindelijk aan u zullen voorleggen.

Lid?
U ziet dat er ongelofelijk veel zaken spelen bij ASR. Gelukkig hebben wij nog niet zo lang geleden het Sociaal Plan voor twee jaar voor u verlengd. Maar CNV Dienstenbond doet meer dan alleen Sociale Plannen voor u afsluiten. Voorlopig is er nog een hoop werk aan de winkel bij ASR. Om onze positie te versterken hebben wij leden nodig. Wij helpen u als u lid wordt en u helpt ons door lid te worden! De voorwaarden vindt u terug op onze website www.cnvdienstenbond.nl . Voor meer informatie over ons werk bij ASR kunt u bellen of mailen met bestuurder Bernard Jan de Groot (010-265111) of email B.degroot@remove-this.cnvdibo.nlVolgens Leloux is het schrappen van die verhoging van 2,75% is geen optie. "Het enige waar over te praten valt, is een ander verdeelmoment in combinatie met verlenging van de huidige cao of een nieuwe cao, en werkgelegenheidsafspraken. Daar wordt over gesproken, maar het kan zomaar weer worden afgeschoten."

Beide bondsbestuurders hebben forse kritiek op TMG-topman Arp. "Door het zo op de aandeelhoudersvergadering te zeggen, doet hij het overleg geen goede dienst", zegt Leloux. Zijn FNV Kiem-collegabestuurder Edwin Bouwers is kwaad. "Ik ben er nog boos over. Ja het gaat moeilijk, maar van alle partijen heeft juist TMG het minste recht dit te zeggen. Openbreken van lopende cao's gaat echt te ver. De krant heeft uitstekende cijfers laten zien de afgelopen jaren, maakt winst en heeft geen grote schuldpositie bij de bank. Schrappen van die loonsverhoging is onacceptabel. De boodschap van Arp klinkt bijna als een oorlogsverklaring."