Dienstenbond CNV

Nieuws

24 april 2009

Cao gemengde branche (GEBRA) nog ver weg

Afgelopen week heeft CNV Dienstenbond voor de vierde maal onderhandeld met de werkgevers uit de gemengde branche (GEBRA) om tot een nieuwe cao te komen. Hoewel er over en weer stappen zijn gemaakt, heeft dit niet tot overeenstemming geleid. Grootste knelpunt op dit moment is de beloning.

Wat willen de werkgevers?
Werkgevers hebben aangegeven dat de situatie binnen de branche snel achteruit gaat. Zij willen om die reden niet verder gaan dan 1% loonsverhoging op jaarbasis. Tevens willen werkgevers geld uit het sociaal fonds reserveren voor scholing en de diploma toeslagen indexeren. Ook zijn zij bereid om de verslechteringvoorstellen op het vlak van wachtdagen en flexibiliteit voorlopig van tafel te halen.

Wat vindt CNV Dienstenbond?
CNV Dienstenbond constateert dat veel voorstellen die wij in onze voorstellenbrief hebben gedaan, blijkbaar niet binnengehaald kunnen worden. Werkgevers hebben in een eerder stadium een aantal verslechteringvoorstellen gedaan en deze vervolgens weer van tafel gehaald. Op zich is het positief te noemen dat deze voorstellen van tafel zijn gehaald. Maar in de praktijk levert dit niets op voor de werknemers; u houdt wat u heeft, de cao verbeterd niet. Grootste knelpunt voor CNV Dienstenbond is echter de beloning. CNV Dienstenbond heeft oog voor de situatie binnen de branche. Maar het door de werkgevers gedane loonbod van 1% op jaarbasis is echt onvoldoende. Juist nu is het belangrijk om een verantwoorde loonsverhoging af te spreken. Verantwoord voor de branche, maar ook verantwoord voor de werknemers en de economie. CNV Dienstenbond zet in op het behoud van koopkracht. Op deze manier gaat u er niet op achteruit en wordt de economie op een verantwoorde wijze gestimuleerd. Koopkracht behoud met een loonsverhoging van 1% op jaarbasis, is niet te realiseren.

Hoe nu verder?
CNV Dienstenbond heeft aangegeven dat het loonbod onvoldoende is. De onderhandelaars van werkgeverszijde hebben aangegeven dat zij zich willen beraden met hun achterban (de overige werkgevers in de sector). Medio mei zullen wij hierover nader worden geïnformeerd. CNV Dienstenbond hecht er aan dat er een goede cao in de gemengde branche komt. Voor als nog lijkt dit niet te lukken. Na medio mei zullen wij u verder informeren. Indien er dan geen acceptabel resultaat op tafel ligt, zullen wij ons samen met u moeten gaan beraden op verdere stappen.

Vragen of opmerkingen?
Als u vragen of opmerkingen heeft dan kunt u altijd contact opnemen met uw bestuurder Agostino Di Giacomo Russo, tel 055 - 577 26 40 of per e-mail: a.digiacomorusso@remove-this.cnvdibo.nl