Politie Haaglanden

Persberichten 24 april

Haaglanden, 24-04-2009

Verkeerscontroles

Den Haag/Loosduinen De politie hield donderdag 23 april diverse controles in Loosduinen. Tussen 13.30 uur en 17.30 uur kregen op Machiel Vrijenhoeklaan van de 300 bestuurders er 24 een boete voor het niet dragen van een autogordel. Van de 170 passanten hielden drie bestuurders tussen 13.00 uur en 16.30 uur op de Lozerlaan zich niet aan de toegestane snelheid van 50 km/u. De hoogst gemeten snelheid was 81 km/u. Ook gaf de politie aan vijf bestuurders een bekeuring voor het niet dragen van de autogordel en één boete voor het niet handsfree bellen.

Dronken bestuurder veroorzaakt ravage

Den Haag/Voorburg Een 31-jarige man uit Den Haag reed donderdag 23 april rond 14.00 uur op de A12 bij afslag Voorburg met teveel alcohol op tegen een auto. Hij kwam vanaf de Juliana van Stolberglaan en negeerde vermoedelijk een verkeerslicht dat op rood stond. Een inzittende, een 76-jarige vrouw uit Dordrecht, werd ter controle naar het ziekenhuis vervoerd. De Hagenaar moest een alcoholtest afleggen en blies op het politiebureau 1090 ugl. Hij kreeg een proces-verbaal. Door de aanrijding ontstond een grote ravage en blokkeerde de politie afrit 2 van de A4 naar de A12 door een rood kruis op de matrixborden boven de rijbaan. Zo creëerde de politie een veilige werkomgeving voor de verschillende hulpdiensten. Diverse automobilisten negeerden echter deze aanwijzing en reden toch de afrit op. Agenten noteerden van ongeveer honderd automobilisten het kenteken en zij zullen een boete in de bus krijgen. Een aantal bestuurders verklaarde dat zij het rode kruis wel hadden gezien, maar het niet belangrijk vonden en het bewust negeerden omdat er file was ontstaan. De limiet voor alcohol in het verkeer ligt op 220 ugl (= 0,5 promille). Voor beginnend bestuurders (minder dan vijf jaar in het bezit van een rijbewijs) geldt een strengere wetgeving. Voor hen ligt de grens op 88 ugl (= 0,2 promille). Sinds 1 oktober 2008 is bovenop de bestaande strafmaatregelen en boetes een nieuwe maatregel van kracht: de lichte educatieve maatregel alcohol (LEMA). Bij een alcoholpromillage van 0,5 ugl of meer moet de beginnend bestuurder verplicht op cursus. De cursus duurt twee dagdelen en kost de overtreder 350 euro.

Politie zoekt getuigen, ijssalon tot drie keer toe vernield

Den Haag De politie zoekt getuigen van vernielingen aan een ijssalon op de Van der Vennestraat. Donderdagnacht 23 april gooiden onbekende daders de ruiten van de ijssalon voor de derde keer met bakstenen in. Bent u getuige geweest van deze vernielingen of heeft u informatie die de politie kan helpen bij het opsporen van de dader(s)? Neemt u dan contact op met de recherche van politiebureau de Heemstraat via 0900-8844. Liever anoniem? Bel dan met Meld Misdaad Anoniem op nummer 0800-7000.

Politie houdt grote controle actie in Haags openbaar vervoer

Den Haag In het gebied rondom station Den Haag Hollands Spoor hield de politie op donderdag 23 april van 18.00 uur tot 23.00 uur een preventieve fouilleeractie. In totaal werden 1793 personen gecontroleerd. Tijdens deze actie werden de passagiers van de tramlijnen 9, 11 en 12 bij de uitstaphalte op het Hollands Spoor gecontroleerd op bezit van verboden wapens en drugs. Acht personen kregen proces-verbaal voor de volgende overtredingen: openbare dronkenschap, roken in de tram, alcohol drinken in de tram. Nog eens 21 personen werden aangehouden wegens het bezit van messen, softdrugs, harddrugs en pepperspray. In totaal nam de politie dertien messen en tien zakjes met softdrugs in.

Preventief fouilleren

Preventief fouilleren is bedoeld om incidenten met geweld te voorkomen en wapenbezit terug te dringen. Tijdens de actie worden zowel de locaties binnen het veiligheidsrisicogebied als personen die zich binnen het gebied bevinden a-select uitgekozen. Agenten controleren kleding, maar ook tassen, rugzakken en andere bagage op wapens en drugs. Ook worden scooters, autos en fiets(tassen) doorzocht. Aangetroffen wapens, andere gevaarlijke voorwerpen en drugs worden in beslag genomen. Het gaat dan onder meer om vuurwapens, munitie, stilettos, valmessen, vlindermessen, boksbeugels, wurgstokken en werpsterren. Ook voorwerpen die kunnen dienen als wapen, zoals bijvoorbeeld een honkbalknuppel of een keukenmes, worden in beslag genomen.

Man slaat ruiten van buurman in met een hamer

Den Haag Een 51-jarige Hagenaar sloeg vrijdag 24 april even na middernacht de ruiten van zijn buurman in met een rubberen hamer. De buurman belde 112 en de politie was op tijd om de 51-jarige vandaal op heterdaad te betrappen. De man werd meegenomen naar het politiebureau en zit daar nu vast.

Vrouw overleden na aanrijding

Op het Erasmusplein in Den Haag is vrijdag een 41-jarige vrouw om het leven gekomen. Het slachtoffer was haar hond aan het uitlaten toen zij omstreeks half tien de weg overstak. Volgens getuigen wilde de vrouw voor een stilstaande vrachtwagen langs oversteken toen deze optrok. De vrouw kwam onder de vrachtauto terecht en raakte ernstig gewond. Medewerkers van hulpdiensten, waaronder personeel van de traumahelikopter, probeerden nog het slachtoffer te redden door haar te reanimeren. Dit mocht niet baten. Het slachtoffer overleed ter plekke.
De hond bleef bij het ongeval ongedeerd en is overgebracht naar een dierenasiel.
Bureau Verkeer van Politie Haaglanden onderzoekt de toedracht van de dodelijke aanrijding.

Dure verkeersovertreding

Den Haag Een 51-jarige Rotterdammer werd donderdag 23 april gesnapt door de politie toen hij op de Koningkade linksaf sloeg waar dat niet is toegestaan. Bij controle van zijn gegevens bleek dat hij nog voor ruim 2400 euro aan boetes had openstaan. Agenten hebben de man ingesloten op het politiebureau. De man komt pas weer vrij als hij betaald heeft. Als hij dat niet doet, wordt hij 70 dagen vastgehouden.

Rijden zonder rijbewijs

Den Haag De politie nam donderdag 23 april om 13.48 uur een 35-jarige Haagse mee naar het politiebureau omdat zij zonder geldig rijbewijs aan het verkeer deelnam. Agenten zagen de vrouw op de Madridweg rijden in een personenauto met achterin een jongetje springend op de achterbank. Bij een controle bleek dat de vrouw zonder toestemming de auto van haar oom had meegenomen en niet in het bezit was van een geldig rijbewijs. De politie nam de auto in beslag en de vrouw kreeg een proces verbaal. Het jongetje kon gelukkig ongedeerd naar huis.

Aangehouden voor diefstal

Den Haag Agenten hielden donderdag 23 april om 19.35 uur een 48-jarige man uit Dordrecht aan als verdachte van diefstal. De politie zag de man in de Van Koetsveldstraat fietsen op een nieuw uitziende fiets met een opengebroken slot. Bij controle bleek dat de fiets van diefstal afkomstig was. Agenten namen de man mee naar het politiebureau voor verhoor. Hier kreeg hij een boete van 220 euro. De politie bracht de eigenaar op de hoogte dat de fiets terecht is.

Dronken en zonder rijbewijs achter het stuur

Den Haag De politie hield vrijdag 24 april op de Anthony Fokkersingel rond 3.00 uur een 22-jarige Hagenaar aan voor diverse overtredingen. Tijdens een controle verklaarde de Hagenaar direct dat hij niet in het bezit was van een geldig rijbewijs. Aan het politiebureau bleek dat de man ook te veel had gedronken. Bij een blaastest blies hij 330 ugl. De limiet voor alcohol in het verkeer ligt op 220 ugl (= 0,5 promille). Voor beginnend bestuurders (minder dan vijf jaar in het bezit van een rijbewijs) geldt een strengere wetgeving. Voor hen ligt de grens op 88 ugl (= 0,2 promille). Sinds 1 oktober 2008 is bovenop de bestaande strafmaatregelen en boetes een nieuwe maatregel van kracht: de lichte educatieve maatregel alcohol (LEMA). Bij een alcoholpromillage van 0,5 ugl of meer moet de beginnend bestuurder verplicht op cursus. De cursus duurt twee dagdelen en kost de overtreder 350 euro.

Ruim 600.000 euro schuld opgespoord bij verkeerscontrole

Den Haag Bij een gezamenlijke verkeerscontrole op de Groenhovenstraat werd donderdag 23 april tussen 14.00 uur en 23.00 uur meer dan 600.00 euro opgespoord. Politie werkte bij deze actie samen met de Gemeente Den Haag, de Rijks Verkeersinspectie en de Landelijke Belastingdienst. Van alle voertuigen die passeerden bleken er vooral veel bestuurders tussen te zitten die nog een schuld bij de belastingdienst hadden open staan. Er werd voor zon 625.000 euro aan openstaande schulden opgespoord en 12.500 euro geind. De politie schreef verder 52 bekeuringen uit voor diverse verkeersovertredingen, hield één bestuurder aan voor het rijden onder invloed en nam één personenauto in beslag wegens de gebrekkige technische staat waarin het voertuig verkeerde.

Beschonken bestuurder rijdt zonder rijbewijs en zonder verzekering

Den Haag De politie controleerde donderdag 23 april rond 15.45 uur een 57-jarige Hagenaar die een voertuig bestuurder met daarin een kind die niet in een kinderzitje zat, maar daar wel in had horen te zitten. Verdere controle wees uit dat zijn rijbewijs ongeldig was verklaard, zijn voertuig niet was verzekerd en dat de APK verlopen was. Omdat de man naar alcohol rook, moest hij mee naar het politiebureau om een blaastest af te leggen. Daar bleek hij teveel gedronken te hebben. Het resultaat van de blaastest was 390 UGL. Voor alle overtredingen kreeg de man bekeuringen of een proces-verbaal.

De limiet voor alcohol in het verkeer ligt op 220 ugl (= 0,5 promille). Voor beginnend bestuurders (minder dan vijf jaar in het bezit van een rijbewijs) geldt een strengere wetgeving. Voor hen ligt de grens op 88 ugl (= 0,2 promille). Sinds 1 oktober 2008 is bovenop de bestaande strafmaatregelen en boetes een nieuwe maatregel van kracht: de lichte educatieve maatregel alcohol (LEMA). Bij een alcoholpromillage van 0,5 ugl of meer moet de beginnend bestuurder verplicht op cursus. De cursus duurt twee dagdelen en kost de overtreder 350 euro.

Autodief betrapt

Den Haag Een bewoonster van een flat aan de Zuidwoldestraat zag donderdag 23 april om 20.40 uur een man in een auto inbreken, waardoor de politie hem kon aanhouden. De bewoonster zag dat de man wegfietste en gaf dit aan de politie door. Voor hen was het vervolgens eenvoudig om de 33-jarige man uit Den Haag aan te houden. De man bleek een autoradio, een frontje en inbrekerswerktuigen bij zich te dragen. De eigenaar van de auto deed aangifte en de verdachte moet zich verantwoorden tegenover de rechter.

Opgelicht via MSN

Den Haag Een 23-jarige vrouw uit Den Haag is opgelicht, doordat een nog onbekende persoon zich via het chatprogramma MSN voor wist te doen als een vriendin van haar. De vrouw deed van de oplichting aangifte bij de politie. Het bleek dat de oplichter de MSN-account van de vriendin had weten te hacken en bij verschillende contactpersonen had geprobeerd geld afhandig te maken. De oplichter kwam met het verhaal dat zijn pinpas niet meer functioneerde en verzocht daarom geld over te maken. De aangeefster deed dit, omdat ze geen reden had te denken dat ze niet met haar vriendin sprak. De politie doet onderzaak naar de zaak.

Hardleerse dronkaard rijdt tegen verkeerslicht

Den Haag Een 41-jarige man uit Den Haag veroorzaakte donderdag 24 april om 1.20 uur een aanrijding op de Vreeswijkstraat, terwijl hij onder invloed van alcohol was. De man reed zijn bestelbus tegen een verkeerslichtinstallatie. Er raakte niemand gewond. Op het politiebureau blies de man bij een blaastest 630 ugl. Hij zat daarmee ruimschoots boven de toegestane alcohollimiet. Het bleek inmiddels al de zeventiende keer te zijn dat de man met alcohol achter het stuur betrapt werd. De man kreeg een proces-verbaal. Bovendien wordt er onderzoek gedaan of de man nog wel vaardig is om een voertuig te besturen.

De limiet voor alcohol in het verkeer ligt op 220 ugl (= 0,5 promille). Voor beginnend bestuurders (minder dan vijf jaar in het bezit van een rijbewijs) geldt een strengere wetgeving. Voor hen ligt de grens op 88 ugl (= 0,2 promille). Sinds 1 oktober 2008 is bovenop de bestaande strafmaatregelen en boetes een nieuwe maatregel van kracht: de lichte educatieve maatregel alcohol (LEMA). Bij een alcoholpromillage van 0,5 ugl of meer moet de beginnend bestuurder verplicht op cursus. De cursus duurt twee dagdelen en kost de overtreder 350 euro.

Teveel op

Wassenaar Bij een controle bleek dat een 41-jarige automobilist uit Den Haag reed onder invloed. De Hagenaar reed omstreeks 01.22 uur op de Zijdeweg toen agenten hem lieten blazen. Hij blies 390 ugl. Ook bleek dat hij nog voor bijna1000 euro aan boetes had openstaan. De Hagenaar kon de boetes niet betalen en moet zijn straf uit zitten.

De limiet voor alcohol in het verkeer ligt op 220 ugl (= 0,5 promille). Voor beginnend bestuurders (minder dan vijf jaar in het bezit van een rijbewijs) geldt een strengere wetgeving. Voor hen ligt de grens op 88 ugl (= 0,2 promille). Sinds 1 oktober 2008 is bovenop de bestaande strafmaatregelen en boetes een nieuwe maatregel van kracht: de lichte educatieve maatregel alcohol (LEMA). Bij een alcoholpromillage van 0,5 ugl of meer moet de beginnend bestuurder verplicht op cursus. De cursus duurt twee dagdelen en kost de overtreder 350 euro.

Te hard met teveel drank

Leidschendam Een 34-jarige man uit Gorinchem kreeg donderdag 23 april een proces-verbaal voor te hard rijden èn een proces-verbaal voor rijden onder invloed. Surveillerende agenten werden omstreeks 02.10 uur op de snelweg A4 met hoge snelheid ingehaald door de man en besloten hem staande te houden. Hij reed met een snelheid van 174 km/uur, terwijl op de snelweg 100 km/uur is toegestaan. De man verliet de snelweg bij Zoeterwoude en kon op de N206 door de agenten tot stoppen worden gemaand. Vanwege de veel te hoge snelheid, vorderden zij direct zijn rijbewijs in.
Op het politiebureau bleek tevens dat de man te diep in het glaasje had gekeken. Hij blies 490 ugl en kreeg ook daarvoor een proces-verbaal.De limiet voor alcohol in het verkeer ligt op 220 ugl (= 0,5 promille). Voor beginnend bestuurders (minder dan vijf jaar in het bezit van een rijbewijs) geldt een strengere wetgeving. Voor hen ligt de grens op 88 ugl (= 0,2 promille). Sinds 1 oktober 2008 is bovenop de bestaande strafmaatregelen en boetes een nieuwe maatregel van kracht: de lichte educatieve maatregel alcohol (LEMA). Bij een alcoholpromillage van 0,5 ugl of meer moet de beginnend bestuurder verplicht op cursus. De cursus duurt twee dagdelen en kost de overtreder 350 euro.

Automobilist valt in slaap

Leidschendam Een 48-jarige automobilist uit Alkmaar viel donderdag 23 april omstreeks 03.30 uur op de Rijksweg A4 in slaap. De man raakte van de rijbaan, reed de berm in, waarna hij van een talud af de sloot naast de berm inreed. Hij wist op eigen gelegenheid zijn zwaar beschadigde auto te verlaten. De Alkmaarder verklaarde tegenover politieagenten, dat hij overmand was door slaap en daardoor kennelijk van de weg was geraakt. Er waren twee kraanwagens nodig om de auto uit de sloot te takelen.

Automobilisten in de fout

Voorburg Een 22-jarige Leidschendamse automobilist ondervond op vrijdag 24 april omstreeks 00.45 uur, dat hij als beginnend bestuurder beter helemaal geen alcohol kan drinken. De man werd gecontroleerd op de Laan van Nieuw Oosteinde en moest een blaastest ondergaan. Hij werd aangehouden en overgebracht naar het politiebureau. Daar blies hij 120 ug/l. De politie heeft proces-verbaal tegen hem opgemaakt. Bij een routinecontrole op de Damlaan in Leidsendam moest vrijdag 24 april omstreeks 00.15 uur een 28-jarige Voorschotenaar een blaastest ondergaan. Hij blies 375 ug/l. De man kreeg aan het politiebureau een proces-verbaal en een rijverbod van 3 uur.De limiet voor alcohol in het verkeer ligt op 220 ugl (= 0,5 promille). Voor beginnend bestuurders (minder dan vijf jaar in het bezit van een rijbewijs) geldt een strengere wetgeving. Voor hen ligt de grens op 88 ugl (= 0,2 promille). Sinds 1 oktober 2008 is bovenop de bestaande strafmaatregelen en boetes een nieuwe maatregel van kracht: de lichte educatieve maatregel alcohol (LEMA). Bij een alcoholpromillage van 0,5 ugl of meer moet de beginnend bestuurder verplicht op cursus. De cursus duurt twee dagdelen en kost de overtreder 350 euro.

Jongens met vuurwerk aangehouden

Rijswijk - De beveiliging van een winkel op de Prinses Beatrixlaan hield donderdag 23 april om 14.20 uur twee Hagenaars, van 11 en 12 jaar, aan voor het afsteken van vuurwerk in de Terp. De politie nam de jongens van de beveiliging over en nam ze mee naar het politiebureau. Na verhoor en in overleg met de ouders kregen de jongens een verwijzing naar HALT. De ouders kwamen naar het politiebureau en namen de jongens mee naar huis.

Te snel en met een slok op achter het stuur

Rijswijk Agenten gaven donderdag 23 april tussen 18.00 en 23.00 uur op de Prinses Beatrixlaan tijdens een snelheidscontrole elf bestuurders een bekeuring omdat zij zich niet hielden aan de toegestane snelheid van 50 km/u. Eén bestuurder had daarbij ook te veel gedronken. Aan het politiebureau blies hij 315 ugl. In totaal controleerde de politie 500 passanten. De hoogst gemeten snelheid was 87 km/u.

De limiet voor alcohol in het verkeer ligt op 220 ugl (= 0,5 promille). Voor beginnend bestuurders (minder dan vijf jaar in het bezit van een rijbewijs) geldt een strengere wetgeving. Voor hen ligt de grens op 88 ugl (= 0,2 promille). Sinds 1 oktober 2008 is bovenop de bestaande strafmaatregelen en boetes een nieuwe maatregel van kracht: de lichte educatieve maatregel alcohol (LEMA). Bij een alcoholpromillage van 0,5 ugl of meer moet de beginnend bestuurder verplicht op cursus. De cursus duurt twee dagdelen en kost de overtreder 350 euro.

Straatrovers gepakt na achtervolging

Rijswijk Na een achtervolging door Rijswijk en Den Haag kon de politie donderdag 23 april twee straatrovers aanhouden. Omstreeks kwart voor zeven werd een 29-jarige man op de Geestbrugweg beroofd door twee mannen, die er vervolgens op een motorscooter vandoor gingen. Een motoragent zag de scooter die was voorzien van gestolen kentekenplaten even later rijden op de Haagweg en zette de achtervolging in. De achtervolging leidde dwars door de Molenwijk, over het Rijswijkseplein, door de Schilderswijk en Transvaal. De verdachten haalden levensgevaarlijke capriolen uit om aan de politie te ontkomen. Ze brachten daarmee niet alleen zichzelf, maar ook medeweggebruikers in gevaar. Zo reden zij over stoepen, negeerden zij rode verkeerslichten, scheurden ze door 30 kilometer-zones en reden zij tegen het verkeer in. Uiteindelijk reden de verdachten op het Hoflandplein tegen een bestelbus en kwamen zij ten val. Hoewel de verdachten nog lopend probeerden te vluchten, konden zij worden aangehouden. Een van hen pleegde verzet tegen zijn aanhouding, maar een politieagent maakte daar snel een einde aan. De verdachten, Hagenaars van 19 en 24 jaar, zitten nog vast.

Vechtpartij

Delft De politie hield donderdag 23 april om 16.00 uur twee jongens (18 en 14 jaar uit Delft) aan omdat ze gevochten hadden op de Westlandsedreef. Een 13-jarige jongen uit Delft deed aangifte. De politie nam van verschillende getuigen verklaringen op en onderzoekt de toedracht van de zaak. De jongens kregen een proces-verbaal.

Vrouw gewond geraakt bij aanrijding

Westland/Naaldwijk Een 46-jarige Haagse raakte donderdag 23 april om 15.40 uur gewond bij een aanrijding met een taxibus op de Middel Broekweg. De vrouw reed op een snorscooter vanuit Honselersdijk richting het centrum van Naaldwijk. Ter hoogte van de kruising met Tiendweg kwam zij door nog onbekende oorzaak in botsing met de taxibus. De 62-jarige bestuurder van de taxibus kon een aanrijding ook niet voorkomen. Ambulancepersoneel vervoerde de vrouw met nekletsel naar het ziekenhuis. De politie doet momenteel onderzoek naar de oorzaak van het ongeval.

18-jarige gewond bij aanrijding

Westland/s-Gravenzande Een 18-jarige Naaldwijkse op een scooter raakte donderdag 23 april om 15.00 uur gewond bij een aanrijding met een personenauto. De 39-jarige bestuurster uit s-Gravenzande reed op de Noordlandseweg in de richting van Hoek van Holland. Ter hoogte van een woning wilde zij afslaan maar zag hierbij de scooterrijdster over het hoofd. De 18-jarige kon de auto niet meer ontwijken en viel. Ambulancepersoneel bracht haar met onbekend letsel naar het ziekenhuis.

Gewond bij aanrijding

Honselersdijk - Bij een aanrijding op de Middelbroekweg 23 april om 07.45 uur raakten twee automobilisten gewond. Vier autos botsten door nog onbekende oorzaak op elkaar, één van de automobilisten werd door de brandweer uit zijn auto geknipt. De slachtoffers, een 59-jarige man en een 45-jarige man, beiden uit Den Haag zijn overgebracht naar een ziekenhuis. De Middelbroekweg was voor enige uren afgesloten.

Aanrijding met onverzekerde auto

Zoetemeer Op de kruising van de Franklinstraat met de Wattstraat verleende een 41-jarige automobilist uit Zoetermeer geen voorrang aan een 25-jarige automoblist uit Zoetemeer. De 25-jarige man en zijn passagier werden voor controle naar het ziekenhuis gebracht. Zijn auto bleek echter niet verzekerd en daarvoor kreeg hij een boete.