Gemeente Venray


Gebruikers Wmo adviseren gemeente

De gemeente Venray wil graag weten wat gebruikers vinden van de Wmo-voorzieningen, zoals hulp bij het huishouden, vervoersvoorzieningen en woonvoorzieningen. Om voortaan direct de mening van deze gebruikers te horen, gaat de Klankbordgroep Wmo werkgroepen oprichten.

De gemeente vindt het belangrijk dat de mening van gebruikers van gemeentelijke voorzieningen wordt gehoord bij het maken of aanpassen van beleid dat betrekking heeft op deze voorzieningen. Vaak zijn deze gebruikers vertegenwoordigd in cliëntenraden. Zo heeft Venray een cliëntenraad voor de Wet werk en bijstand (Wwb) en voor de Wet sociale werkvoorziening (Wsw).

In 2007 is de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) ingevoerd. Dit is een brede wet waarin het door iedereen, ook door mensen met een beperking, meedoen in de maatschappij centraal staat. De Wmo bestrijkt een breed gebied, van sociale samenhang en leefbaarheid in wijken en dorpen tot het ondersteunen van vrijwilligers, mantelzorgers, jeugdigen met problemen met opgroeien en ouders met problemen met opvoeden. Ook gaat de Wmo over openbare geestelijke gezondheidszorg, huiselijk geweld, maatschappelijke opvang en voorzieningen voor mensen met een beperking of een chronisch psychisch of psychosociaal probleem, zodat zij zelfstandig kunnen blijven functioneren in en deelnemen aan het maatschappelijk verkeer.

Voor advies over het gemeentelijk beleid met betrekking tot de Wmo is in 2008 de klankbordgroep Wmo ingesteld. Deze bestaat uit vertegenwoordigers van belangenorganisaties zoals de seniorenraad, het Gehandicapten Platform Venray, het Platform Lage Inkomens Venray en het Platform Allochtone Zorgvragers Limburg. Zij behartigen de belangen van hun achterban prima, zo hebben gemeente en klankbordgroep geconcludeerd. Op het niveau van individuele voorzieningen hebben de belangenorganisaties echter niet altijd zicht op knelpunten. Daarom is afgesproken dat de klankbordgroep zich ten behoeve van haar beleidsadvisering aan de gemeente laat informeren door de gebruikers van individuele Wmo-voorzieningen. De klankbordgroep gaat daarvoor werkgroepen oprichten waaraan deze gebruikers deelnemen.