SGP


24 - 04 - 09 | Armeense genocide

Armeense genocide

Verkochte zielen
âIk zag het lichaam van mijn eigen moeder, waar het leven uit gevloden was, weggeworpen in de woestijn omdat zij mij geleerd had dat Jezus Christus mijn Heiland was. Ik zag mijn vader onder martelingen sterven omdat hij tot mij, zijn kleine meisje, gezegd had: âVertrouw op de Heere, Hij zal het makenâ. Ik zag duizenden en duizenden beminde dochters van tedere moeders sterven door geselslagen, door het zwaard, door honger of dorst, of zag ze weggevoerd in slavernij, omdat zij de roem en de glorie van hun christendom niet wilden prijsgeven.â

Woorden van het Armeense christenmeisje Aurora Mardiganian, overlevende van één van de vele bloedbaden die plaatsvonden tijdens de Armeense genocide in 1915. Haar indrukwekkende levensverhaal kunt u vinden in het boek van H.L. Gates, Verkochte zielen.

Herinnering
De Armeense genocide, de holocaust, massamoorden in Cambodja, Bosnië en Rwanda. Het zijn stuk voor stuk gebeurtenissen die in de twintigste eeuw - ja, ónze twintigste eeuw - een onuitwisbare zwarte streep hebben achtergelaten. Juist om herhaling van deze gruwelijkheden zoveel mogelijk te voorkomen, mogen wij deze gebeurtenissen niet vergeten, verdringen of ontkennen. Het is daarom goed, dat u ieder jaar weer bijeenkomt om de Armeense genocide te herdenken. Ik verleen daaraan graag mijn medewerking. Opdat wij niet vergeten. Het ergste wat wij ten opzichte van de 1,5 miljoen Armeense slachtoffers kunnen doen, is ook de herinnering aan hen doden.

Wij mogen dus niet vergeten. En wij mogen zéker ook niet ontkennen. Dat is moreel volstrekt verwerpelijk.
Door heel veel landen wordt inmiddels deze genocide als historische waarheid erkend. Geheel anders ligt dit zoals bekend in Turkije. Een politiek onwelgevallige houding ten opzichte van de genocide kan je gerechtelijke vervolging opleveren. Ik noem slechts het beruchte artikel 301 van de Turkse strafwet, die voor een dergelijke vervolging als kapstok actief wordt benut. De SGP-fractie in de Tweede kamer heeft hiervoor meermalen expliciet de aandacht gevraagd van minister Verhagen, met steun van de andere christelijke fracties en heel dikwijls ook met steun van de VVD.

Overigens heb ik wel de indruk â maar ik laat mij vanavond graag corrigeren als ik dit verkeerd zie â dat er steeds meer Turkse wetenschappers, schrijvers en individuele politici zijn, die zich welwillender opstellen ten aanzien van een andere benadering van de Armeense genocide. Ik denk slechts aan de recente internetpetitie die eind 2008 is opgesteld door honderden Turkse intellectuelen, journalisten en schrijvers. Die petitie is inmiddels vele duizenden keren ondertekend. Deze ontwikkeling van onderop biedt â hoe bescheiden wellicht ook â perspectief. Waar mogelijk moet deze beweging worden ondersteund.

Vooralsnog lijkt er in de houding van de Turkse regering ten aanzien van de genocide in ieder geval niet veel ten goede te veranderen; al lijkt de verhouding tussen Turkije en Armenië momenteel wel wat warmer te worden. Turkije weet natuurlijk heel goed, dat zij voor de westerse wereld een heel cruciale plaats inneemt. Dit heeft alles te maken met de Turkse geopolitieke ligging en de eigen veiligheidsbelangen van grote westerse mogendheden.

Als we even de geschiedenis induiken: vanwege het belangrijke NAVO-lidmaatschap in de strijd tegen het communisme heeft de VS altijd geweigerd om de Armeense genocide te erkennen. Turkije was een te belangrijke bondgenoot om tegen het hoofd te stoten.

Nù zijn de VS erg terughoudend ten aanzien van deze erkenning, omdat Turkije een te relevante partner is in de strijd tegen het internationaal terrorisme. Gelet op de vele verkiezingsbeloften van Obama zouden we mogen hopen op een royale erkenning binnenkort van de VS. Diezelfde beloften zijn echter destijds ook gedaan door Bush. Uiteindelijk hebben de nationale belangen het echter gewonnen. Hopelijk kiest Obama ook op dit onderdeel voor âchangeâ.

Op Europees niveau is de Armeense genocide ook van groot belang, vooral in verband met de onderhandelingen over de mogelijke Turkse toetreding tot de EU. Op Europees niveau wordt sterk overwogen de erkenning van de Armeense genocide één van de criteria voor de Turkse toetreding te laten zijn. Dat steunen wij vanuit de SGP van harte. Samen met andere fracties hebben wij ook meerdere malen bij minister Verhagen erop aangedrongen om dit standpunt ferm in Europa uit te dragen.
Het is bekend, dat mijn fractie helemaal niets ziet in toetreding van Turkije tot de Europese Unie. Maar als dat al zou gebeuren, dan alleen aan de hand van strikte criteria. Erkenning van de Armeense genocide door Turkije hoort daar wat ons betreft absoluut toe. Indien Turkije zou weigeren om op dit terrein stappen te zetten, is dat voor mijn partij één van de redenen om de toetredingsonderhandelingen met Turkije te stoppen.

De SGP zal op dit punt derhalve de vinger stevig aan de pols houden. Mede vanwege de christelijke identiteit van het Armeense volk voelt de SGP én haar achterban zich sterk betrokken bij de roerige geschiedenis van dit volk. Toen ik mij verdiepte in onze partijgeschiedenis viel mij op, dat al in SGP-publicaties uit de twintiger jaren van de vorige eeuw expliciet aandacht werd geschonken aan deze volkerenmoord. De oprichter van de SGP, ds. G.H. Kersten, heeft zelfs een uitvoerige uitgave gewijd aan het leven van ds. Benjamin, een Armenisch zendeling.

Ik voel het als mijn plicht om in dit spoor verder te gaan. U kunt er derhalve van op aan, dat ik mij zal blijven inzetten voor brede internationale erkenning van de Armeense genocide in het algemeen en de Turkse erkenning hiervan in het bijzonder.
In dit licht merk ik overigens nog op, dat mijn fractie graag haar steun geeft aan initiatieven om het ontkennen of goedkeuren van genocide strafbaar te stellen.

Tot slot wens ik u graag Gods zegen toe in uw activiteiten, die moeten leiden tot een bredere erkenning van de Armeense genocide. Opdat wij niet vergeten.

Dank u wel

RD: SGP hoopt dat VS genocide erkennen