PvdA Europees parlement


Waarborgen bij gebruik persoonsprofielen

24 april 2009

Het gebruik van persoonsprofielen op basis van etnische afkomst, religie en ras door veiligheidsdiensten moet beperkt worden en waarborgen tegen misbruik ervan zijn dringend nodig. Dat heeft het Europese Parlement vandaag besloten. Die persoonsprofielen zijn opgemaakt om potentiële misdadigers op te sporen, maar onderzoek toont aan dat onschuldige mensen hier te vaak het slachtoffer van worden, terwijl de opsporingsdiensten er in de meeste gevallen weinig succes mee boeken.

PvdA-europarlementariër Emine Bozkurt: "Door de ontwikkelingen in de ICT moeten veiligheidsdiensten tegenwoordig veel te veel informatie verwerken. Eén veiligheidsagent vergeleek het met het vullen van een waterglas met een brandweerslang, bijzonder verkwistend en ineffectief." De Europese sociaaldemocraten willen daarom een strikt juridisch kader voor het verzamelen en interpreteren van informatie op basis van persoonsprofielen. Bovendien is het opsporen van criminelen op basis van afkomst, ras en religie zeer bedenkelijk. Onafhankelijk toezicht op het gebruik van die opsporingsmethode is noodzakelijk, zegt Bozkurt.

Het gebruik van persoonsprofielen heeft een grote vlucht genomen de laatste jaren en burgers hebben weinig zicht op wat er met hun gegevens gebeurt. Bozkurt: "Natuurlijk worden profielen op basis van etniciteit al jaren gebruikt. Maar veel onschuldige mensen hebben hier stelselmatig last van. Die mensen krijgen de boodschap dat ze altijd verdacht zijn, minder waard zijn, onwelkom zijn. Als dan ook nog hun telefoon- en internetverkeer wordt gecontroleerd dan is dat niet alleen discriminatie, maar bovendien leidt dat de aandacht af van onze veiligheidsdiensten, die de echte criminelen en echte terroristen horen op te sporen.