PvdA Europees parlement


Huidige testmethodes nanotechnologie niet afdoende

24 april 2009

"Er moet meer en beter onderzoek gedaan worden naar de mogelijk schadelijke effecten van het gebruik van nanotechnologie, het onderzoek via traditionele testmethoden is even doelmatig als plankton vangen met een visnet voor de kabeljauwvangst". Dat is het voorlopige eindoordeel van het Europees Parlement. PvdA-europarlementariƫr Jan Cremers had hiervoor reeds in december 2008 een pleidooi gehouden.

Nanotechnologie is een relatief nieuwe technologie, die is gebaseerd op het gebruik van zeer kleine deeltjes. Nano is het miljardste deel van iets. Nanotechnologie wordt gezien als de grote belofte van de toekomst. Het wordt nu toegepast bij de productie van computers en andere elektronica, maar ook in cosmetica, verf en coatings.

"Te veel en te vaak wordt gewerkt met producten waarvan niet bekend is of er risicos zijn voor de veiligheid en gezondheid van werknemers en consumenten, noch welke de effecten zijn voor het milieu", volgens Cremers. Deze technologie ontwikkelt zich razendsnel, we weten vooralsnog onvoldoende over bijvoorbeeld het eventuele schadelijke karakter van nanodeeltjes en het vrijkomen ervan tijdens de levenscyclus van het product".

Er zijn heldere spelregels nodig om mens en milieu te beschermen, zo stelt het Europees Parlement vandaag en vraagt ondernemingen hun verantwoordelijkheid op te nemen.

Zij moeten onderzoek doen naar de mogelijke gezondheidsrisicos van deze nieuwe technologie. Risicoanalyse moet uitgaan van normaal gebruik van producten tot calamiteiten, waarbij het zowel kan gaan om inhaleren, inslikken en binnendringen via de huid van die minuscule kleine deeltjes.

Het Europees Parlement wil een gecontroleerde toepassing van de nieuwe technologie, blootstelling aan nanodeeltjes moet voorlopig beperkt blijven en bij aantoonbare risicos moet het product in de ban. Op etiketten moet de aanwezigheid van de nanodeeltjes voortaan duidelijk vermeld staan. "Productinnovatie is goed voor de economische ontwikkeling, maar moet hand in hand gaan met degelijk onderzoek en waar nodig met preventieve maatregelen om de veiligheid van gebruikers te waarborgen", stelt Cremers.