PvdA Europees parlement


Duurzame, veilige en gezonde bouwproducten

24 april 2009

Bouwproducten in heel Europa moeten aan dezelfde voorschriften voldoen. Ze moeten vooral veilig zijn in het gebruik, zowel door bouwvakkers als door individuele consumenten. Het Europees Parlement heeft vandaag ingestemd met nieuwe voorwaarden voor het in de handel brengen van bouwproducten.

PvdA-europarlementariër Jan Cremers heeft zich met succes ingezet voor duurzame en gezonde bouwmaterialen in heel Europa, eisen die moeten gelden voor de totale levensduur van het product, van het laboratorium tot de sloop.

Cremers: "Op bouwplaatsen wordt meestal gewerkt met verschillende en telkens wisselende bedrijven, die elk weer met verschillende materialen werken. De ene werknemer heeft vaak geen kennis van het product dat door een andere ter plaatse wordt gebruikt. Heel veel bouwproducten zijn ook rechtstreeks beschikbaar voor de consument. Het is daarom belangrijk dat de gezondheid van iedereen gewaarborgd wordt."

De fabrikant zal een prestatieverklaring van elk bouwproduct moeten opstellen, zodat informatie over stoffen met een risico voor de gezondheid bekend is bij de gebruikers. De lidstaten dienen te zorgen voor een juiste toepassing van de voorschriften met het invoeren van een CE-markering en leggen straffen als het merkteken oneigenlijk wordt gebruikt.

"Het uitgangspunt is nu dat bouwproducten tijdens hun volledige levensduur geen enkele risico vormen, noch voor de hygiëne noch voor de gezondheid en veiligheid van werknemers, bewoners en omwonenden. De wetgeving over het gebruik van gevaarlijke stoffen is ook van toepassing op de bouwproducten. Een belangrijke overwinning", aldus Cremers.