Ruim 550 Tsunami-weeskinderen vallen buiten de boot

24/04/2009 13:02

Guide International Digital Services B.V.

De restant-opbrengst van alle tsunamigiften in 2005 bedraagt 730.000 euro. Hiervoor is tot nog toe geen directe bestemming gevonden en is teruggestort naar giro 555 om bij een volgende SHO-aktie te worden ingezet.

Dit restant kan zomaar niet voor een andere aktie worden ingezet volgens briefschrijver Wim Gaalman van het Tsunamiverbond. De bedragen zijn destijds geschonken ten behoeve van hulp aan tsunamislachtoffers en daarmee is het eindbedrag van 730.000 euro dus ook geoormerkt.

Eén van de nu lopende tsunamiprojecten is het fantastische initiatief van oud-politieman Andrew Pieris, die ruim 1100 weeskinderen tengevolge van de ramp op 26 december 2004 in gastgezinnen heeft opgevangen.

Gastgezinnen die vaak zelf weer hun kinderen hebben verloren. De opvang loopt nu ruim vier heel heel erg goed. Door de credietcrisis en de daarmee gepaardgaande terugloop van maandelijkse Nederlandse en buitenlandse donateurs dreigen nu ruim 550 kinderen letterlijk buiten de boot te vallen om daarna terecht te komen op straat, in de criminaliteit of in de sexindustrie.

Nu heeft Tsunamiverbond.nl een open brief aan oud-minister Joris Voorhoeve, als voorzitter van SHO, geschreven met het verzoek (een deel van ) de resterende gelden alsnog te besteden voor één of meer nog lopende tsunamiprojecten.

Tsunamiverbond.nl vraagt nu dringend hulp uit het 555-potje van 730.000 euro om te voorkomen dat 550 tsunamiweeskinderen op straat worden gezet na vier jaar hulp. "Dat zou een nieuwe ramp betekenen" volgens woordvoerder Wim Gaalman, voorzitter van de stichting Twente voor Azië.