ExxonMobil steunt organisatie The Drive Against Malaria

24/04/2009 13:44

Esso Nederland BV

25 april 2009, wereldmalariadag -Voor het derde achtereenvolgende jaar heeft de Nederlands-Britse organisatie The Drive Against Malaria een donatie van ExxonMobil ontvangen om weer grote aantallen geïmpregneerde muskietennetten te distribueren in het Afrikaanse land Kameroen. Op 6 april ontvingen David Robertson en Julia Samuël een symbolische cheque van 40.000 dollar uit handen van de president-directeur van ExxonMobil Benelux, Joost Van Roost.

Deze gift maakt deel uit van ExxonMobil's wereldwijde campagne tegen malaria. In totaal heeft de onderneming sinds 2001 55 miljoen dollar aan verschillende internationale projecten geschonken die zijn opgezet om de ziekte terug te dringen.

De Engelsman David Robertson is de oprichter van 'The Drive'. In 1998 begon hij met de organisatie. Sindsdien bezocht hij Afrika vele malen om de malariaplaag metterdaad aan te pakken. Enkele jaren geleden kreeg hij gezelschap van de voormalige Nederlandse tv-presentatrice Julia Samuël, die zich sindsdien net als hij fulltime en met veel succes inzet voor de bestrijding van deze gevreesde ziekte in enkele van de meest afgelegen gebieden van Afrika.

Beiden zijn momenteel opnieuw in Kameroen. Het doel van de reis is onveranderd: met behulp van locale partners duizenden geïmpregneerde muskietennetten uitdelen aan de kwetsbaarste groepen en waar nodig en mogelijk medische zorg verstrekken aan malariapatiënten. Nieuw is de nadruk die beiden nu leggen op voorlichting en educatie. Julia Samuël noemt het schrijnend dat informatie over preventie en herkenning van malariasymptomen ter plaatse vrijwel volledig ontbreekt. 'Wij ervaren dat educatie en basiskennis essentieel zijn om malaria effectief aan te kunnen pakken.' Verder benadrukt zij dat het uitdelen van muskietennetten een zeer effectieve vorm van malariabestrijding is: 'Deze preventieve maatregel in combinatie met diagnose, behandeling, nazorg en educatie versterkt de strijd tegen deze parasitaire ziekte.'

ExxonMobil steunt the Drive Against Malaria sinds 2007. Sindsdien ontving de organisatie in totaal 110.000 dollar van de onderneming voor haar strijd tegen deze gevreesde ziekte, die per jaar niet minder dan één miljoen slachtoffers eist en zo een van de belangrijkste obstakels is voor de sociaal-economische ontwikkeling van Midden en Zuidelijk Afrika. 'We zijn ontzettend blij met de hulp van ExxonMobil', zegt Julia Samuël. 'Door deze donatie kunnen we duizenden netten verspreiden. We kunnen de dood van kinderen voorkomen met een effectieve combinatietherapie. We kunnen de armste gezinnen steunen met middelen en informeren hoe zij zichzelf kunnen helpen. Voor nu en in de toekomst. Het effect is enorm hoopgevend.'

ExxonMobil heeft - eveneens ter gelegenheid van wereldmalariadag 2009 - de Amerikaanse hulporganisatie USAID één miljoen dollar geschonken voor de bestrijding van malaria in Angola. De malariacampagne van ExxonMobil is onderdeel van een breder programma, het Africa Health Initiative, dat tot doel heeft organisaties te steunen die ontwikkelingsprojecten in Afrika opzetten en uitvoeren. In totaal is tot nu toe 130 miljoen dollar aan dit initiatief uitgegeven.