Woonbond


24-04-2009

Marc Calon toch nieuwe voorzitter Aedes

Marc Calon wordt toch de nieuwe Aedesvoorzitter, ondanks de brede maatschappelijke kritiek op zijn salariëring. Op het Aedes-ledencongres van 23 april kreeg hij 56% van de stemmen. Calon gaat 150.000 per jaar verdienen (plus een pensioenvergoeding van circa 50.000) voor een driedaagse werkweek.

Calon zou aanvankelijk 200.000 ontvangen als management fee. Hij zou dan zelf sociale premies en belastingen moeten afdragen. Tegen dat bedrag kwam veel protest, onder meer van de Woonbond en de Tweede Kamer, maar ook vanuit de corporatiesector zelf. Op aandringen van WWI-minister Van der Laan ging Calon akkoord met een andere regeling, waarbij hij voor drie dagen in de week in dienst komt van Aedes, met een maximaal salaris volgens de Izeboud-norm van de sector zelf. Per saldo blijft het salaris ongeveer twee ton. Marc Calon volgt Willem van Leeuwen op, over wiens vertrekpremie van ruim een miljoen veel commotie ontstond. Genoeg om zijn al geplande officiële afscheidsfeest op 16 april te annuleren. Het Aedescongres koos ook een nieuw algemeen bestuur, met twaalf corporatiedirecteuren. Onder hen zijn bekende namen als Margriet Drijver (Com.wonen Rotterdam), Rudy de Jong (Wonen Limburg), Pierre Sponselee (Woonwaard Alkmaar) en Roel Steenbeek (Ymere Amsterdam).

De Woonbond is teleurgesteld. Directeur Ronald Paping: We hadden gehoopt op een nieuwe start, maar het congres heeft het niet makkelijker gemaakt om uit de crisissituatie te komen. Het draagvlak voor de nieuwe voorzitter is met 56% voorstemmers erg klein en er is geen enkele stap gezet om de maatschappelijke onvrede over de beloningen in de sector weg te nemen. De Woonbond wil, evenals de Tweede Kamer en minister Van der Laan, dat voor de topsalarissen in de corporatiesector, inclusief dat van de Aedesvoorzitter, de Balkenendenorm gaat gelden. Nu is dat nog de (hogere) Izeboud-norm. Het congres besloot wel dat er onderzoek komt naar hoe corporaties in de praktijk met deze norm omgaan. Mocht de uitkomst zijn dat de Izeboudnorm te hoog is, dan heeft Calon er geen moeite mee zich bij een lager salaris neer te leggen, zo liet hij weten op de persconferentie na het congres. De Woonbond hoopt dat het nieuwe Aedesbestuur ondanks de valse start kiest voor een nieuwe, sociale koers. Paping: Het bestuur zal er alles aan moeten doen om de huidige negatieve situatie op te lossen. Het is van groot belang dat het imago van de sector verbetert. De meeste corporaties doen hun werk goed, maar dat dreigt zo langzamerhand te worden vergeten. Zo lijden de goede onder degene die de sector een slechte naam bezorgen. Huurders hebben belang bij een sterke sociale huursector en een goede belangenbehartiger van de corporaties, die op basis van gelijkwaardigheid met de Woonbond wil samenwerken.