Waterschap Roer & Overmaas


Zwemseizoen 2009 geopend

Waterschap controleert vanaf mei zwemwaterkwaliteit

Waterschap Roer en Overmaas controleert in Midden- en Zuid-Limburg jaarlijks van mei tot en met september de zwemplaatsen in oppervlaktewater. Tijdens het zwemseizoen zijn mensen van het waterschap dan ook voortdurend in touw om de waterkwaliteit, veiligheid en hygiëne van de elf ingerichte zwemplaatsen zorgvuldig te controleren. Zij doen dit op grond van de Wet Hygiëne en Veiligheid Badinrichtingen en Zwemgelegenheden (WHVBZ), zodat mensen onbezorgd een verfrissende duik kunnen nemen.

In Midden- en Zuid-Limburg mag op een beperkt aantal plaatsen in buitenwateren gezwommen worden, zoals Vrijetijdspark Elfenmeer in Herkenbosch en de dagstranden in Ohé en Laak, Stevensweert en nabij Eijsden en Maastricht. Deze wateren hebben een zogenaamde zwemwaterfunctie. De kwaliteit van deze wateren is goed genoeg om er veilig in te kunnen zwemmen.

Voldoet een zweminrichting niet aan de gestelde eisen van de wet dan wordt zwemmen verboden. Dit verbod wordt kenbaar gemaakt door het plaatsen van verbodsborden aan de waterkant en via een aantal informatiekanalen. Negeert een eigenaar dit verbod, dan treedt Waterschap Roer en Overmaas bestuursrechtelijk en/of strafrechtelijk op.

Op de website van www.overmaas.nl staan de locaties en gegevens van alle zwemwateren in Midden- en Zuid-Limburg. Tijdens het zwemseizoen is deze informatie ook via NOS teletekstpagina 725 beschikbaar.

Oppervlaktewater dat niet de functie zwemwater heeft, is niet betrouwbaar en daar mag dan ook niet worden gezwommen.