LIOF


LIOF enquête: Limburgse ondernemers zien crisis als kans

Veel aanvragen bij LIOF voor investeringen en innovatiefinanciering

In februari ging LIOF er vanuit dat 50% van de bedrijven in de Limburgse industrie in meer of mindere mate problemen zouden gaan ondervinden als gevolg van de economische en kredietcrisis. Dit zou zich uiten in de vorm van vermindering van omzet en resultaat en in uitstel van investeringen. Die 50% zal niet veel groter worden, denkt algemeen directeur Jérôme Verhagen die zich hierbij beroept op een enquête die de ontwikkelingsmaatschappij in maart heeft gehouden onder 100 bedrijven waarin LIOF een aandelenbelang heeft en 200 internationale bedrijven die een vestiging in Limburg hebben. Limburgse bedrijven, en dan met name die een relatie met LIOF hebben, blijken alert te reageren op de omstandigheden. Verhagen: "Meer dan de helft boort nieuwe afzetmarkten aan en bijna 40% houdt zijn investeringen op peil".

Volop innovatie
Uit de eigen praktijk van LIOF blijkt dat het aantal bedrijven dat in innovatie investeert vooralsnog veel groter is dan eerder werd verwacht. Bij de start van het OP-Zuid innovatiesubsidie programma begin 2008 werd 15 miljoen euro aan innovatiesubsidies gereserveerd voor een periode van vier jaar. Als de investeringen in het huidige tempo voortgaan, is dat bedrag al voor het eind van 2009 besteed. Verhagen hoopt dat de financiers van het OP-Zuid programma, de EU, EZ en Provincie Limburg, bereid zullen zijn om de subsidiepot tussentijds bij te vullen.
"Juist in deze kritische tijd is het van uitermate groot belang dat innovatie-inspanningen van bedrijven op peil blijven en daarvoor is een extra steuntje in de rug nodig. Het succes van deze regelingen moeten we vasthouden", zo stelt Verhagen.

Om een eventuele terugloop van innovatie-investeringen door bedrijven vanwege de crisis zoveel mogelijk te beperken heeft LIOF zelf inmiddels de innovatielening opengesteld. Van deze achtergestelde lening kan een ondernemer gebruik maken om de eigen bijdrage - die altijd vereist is om een beroep te kunnen doen op innovatiesubsidies - grotendeels te financieren.
Verhagen: "Cash en liquiditeiten zijn op dit moment een probleem. Met een innovatielening hoeft een ondernemer dus minder eigen cash aan te wenden en verlagen we de drempel voor innovatieprojecten en innovatiesubsidies".

Speciaal hoogrisico MKB-fonds
In de eerste vier maanden van 2009 heeft LIOF al voor ruim 12 mln euro aan risico-investeringen in Limburgse industriële bedrijven uitgezet. LIOF overlegt momenteel met de grootaandeelhouders EZ en Provincie Limburg om een speciaal fonds in het leven te roepen voor hoogrisico projecten van industriële bedrijven uit de MKB-sector. Met dit fonds wil LIOF bedrijven die anticyclisch willen investeren en andere perspectiefvolle bedrijven die aantoonbaar door de krediet- en economische crisis (tijdelijk) in een moeilijke fase zijn terechtgekomen, toch van dienst zijn. LIOF is bereid daarvoor uit eigen middelen 10 miljoen euro apart te zetten.


-.-.-.-.-.-.-.-.-

Maastricht, 24 april 2009

Meer informatie;

NV Industriebank LIOF
Frans Ridderbeekx
T: 043 -3280280
fridderbeekx@liof.nl
www.liof.nl