CNV Voeding: grote moeite met ontslag bij Douwe Egberts

24/04/2009 14:30

CNV Bedrijvenbond

Persbericht

CNV Voeding (vakgroep van de CNV BedrijvenBond)

Utrecht, 24 april 2009


------

CNV Voeding heeft grote moeite met ontslag bij Douwe Egberts

"Deze rauwe bonen zijn niet zoet te krijgen"

"De rauwe koffiebonen zijn met de beste wil van de wereld niet meer zoet te krijgen." Met die parafrase op het bekende spreekwoord kenschetst bestuurder Peter Böeseken van CNV Voeding de beroerde stemming naar aanleiding van het aangekondigde ontslag bij Douwe Egberts. De koffiebrander maakte vandaag - vrijdag 24/4 - bekend dat er 165 fte's zullen verdwijnen en dat gedwongen ontslagen onvermijdelijk zijn. Een verdeling over het concern is nog niet bekend.

Peter Böeseken is verbolgen over het feit dat opnieuw een internationaal opererende onderneming als Sara Lee - eigenaar van Douwe Egberts - de aandeelhouders tevreden stelt ten koste van de werkgelegenheid. "In Nederland wordt nog steeds winst gemaakt. Het verdiende geld hoort aan deze kant van de oceaan te blijven. Maar ik ga er wel vanuit dat Sara Lee in de vette jaren punten heeft gespaard - om maar in koffietermen te blijven - voor de magere jaren. En uit dat potje gaat deze reorganisatie verzacht worden, als het aan mij ligt! Tenzij de onderneming mij kan overtuigen dat in die vette jaren alle werknemers al ruimschoots hun bonus ontvingen waardoor punten sparen een zelfgekozen onmogelijkheid bleek."

De Douwe Egberts-directie wil de kaasschaafmethode toepassen bij deze reorganisatie. De vijfploegendienst wordt teruggeschakeld naar een drieploegendienst. Waar mogelijk zal een ouderenregeling voor medewerkers van toepassing worden. Na maatregelen als interne herplaatsingen, niet verlengen van korte arbeidscontracten en een lokale vacaturestop komt het aantal gedwongen ontslagen uit op circa 100 medewerkers.

Böeseken: "Hoewel het management afziet van een salarisverhoging kunnen er nog altijd bonussen worden uitgekeerd. En dat moet je dan afzetten tegen de wetenschap dat er mogelijk nog meer onheil op de loer ligt, maar dan voor de Household & Body Care-afdeling binnen het concern. Want dat deel van Sara Lee staat in de verkoop. Ik word daar allesbehalve vrolijk van. We zullen voor onze leden zwaar onderhandelen op behoud van werkgelegenheid. En ik maak me bovendien grote zorgen over de onderhandelingen over de nieuwe cao. Die zouden op korte termijn beginnen."

In het boekjaar 2007 had Sara Lee een netto-omzet van meer dan 13 miljard US-dollar in circa 200 landen. Sara Lee telt wereldwijd 44.000 medewerkers.





http://www.cnvbedrijvenbond.nl




Uitgeverij Bert Bakker