Waterschap Aa en Maas

blauwalg

Brabant maakt vuist tegen blauwalg

Publicatiedatum : 24 april 2009

Veel, vooral stilstaande stadswateren in Nederland, kampen regelmatig met blauwalgenoverlast. Dit probleem gaan de Brabantse waterschappen in samenwerking met enkele Brabantse gemeenten en de provincie Noord-Brabant grondig onderzoeken en aanpakken. In vijvers en zwemplassen in Prinsenbeek, Dongen, Eindhoven en Heesch wordt een pakket innovatieve maatregelen uitgevoerd en getest. Hiermee willen partijen de kennis over de effectieve bestrijding van blauwalg in Nederland vergroten en zo blauwalg structureel een halt toe roepen.

De waterpartijen die onderzocht worden zijn zwemplas de Kuil in Prinsenbeek, de vijver aan de Dr. Schaepmanlaan in Dongen, de Stiffeliovijver in Eindhoven en vijver de Ploeg in Heesch. In Dongen en in Eindhoven worden bakken geplaatst waarin verschillende maatregelen worden uitgevoerd. In Prinsenbeek en in Heesch wordt blauwalg direct aangepakt met een pakket maatregelen voor de gehele vijver. De drie Brabantse waterschappen De Dommel, Aa en Maas en Brabantse Delta onderzoeken per waterpartij de huidige situatie, de visstand, de waterbodem en het gebruik. Het onderzoek duurt 2 jaar. Na afloop wordt gekeken welke maatregelen het meest effectief zijn om blauwalg te voorkomen en te bestrijden.
090423fotopersberichtblauwalg.jpg (2576 Kb)

Blauwalg schadelijk voor mens en dier
Blauwalgen zijn bacteriën. Wanneer de algen sterven, verandert hun kleur van groen naar lichtblauw. Blauwalgen ontwikkelen zich vaak snel bij warm weer en ze komen vooral voor in zoet stilstaand water van waterpartijen. Drijvend aan het wateroppervlak vormen ze een laag die op olie lijkt. Als de laag dikker wordt en de algen minder ruimte hebben, sterven ze af. De blauwalgen vormen dan een stinkende brij. Bij het afsterven produceren ze giftige stoffen, die schadelijk kunnen zijn voor mens en dier. Zo kun je er maag- en darmklachten, duizeligheid en ademhalingsproblemen van krijgen.Als water rijk is aan voedingsstoffen, onvoldoende doorstroomt of zelfs stilstaat, kan dit tot overmatige algengroei leiden tijdens warme perioden. De voedingsstoffen komen voor een deel uit de bodem van de waterpartijen en door afgevallen bladeren die rotten op de bodem. Maar ook lokvoer voor sportvissers, broodresten en hondenpoep zorgen voor extra voedingsstoffen in het water.

Honden
Ook gebruikers van een waterpartij kunnen helpen blauwalg te voorkomen door het aantal voedingsstoffen in het water te beperken. Daarom adviseren de waterschappen om het voeren van eenden te beperken. Het brood dat de vogels niet opeten, zorgt voor extra voedingsstoffen in het water. Het brood dat eenden wel opeten, zorgt voor veel extra voedselrijke mest. Hengelsporters wordt gevraagd niet overmatig lokvoer uit te gooien. Hondenpoep spoelt in de vijver of de meststoffen komen daar terecht via het grondwater. Daarom kunnen hondenbezitters hun hond beter niet langs de vijver uitlaten.

Subsidie
Voor dit project hebben de samenwerkende overheden 1,9 miljoen subsidie ontvangen van het Innovatieprogramma Kaderrichtlijn Water (KRW) van het Ministerie van Verkeer en Waterstaat. Deze subsidie is bedoeld voor het stimuleren van innovatieve projecten met als doel ecologische en chemische waterkwaliteit te verbeteren. Ook de provincie Noord-Brabant draagt met behulp van de Beleidsregel subsidie water (BSW subsidie) EUR 215.000,- bij in de kosten van het project.

De onderzoeksresultaten dragen bij aan de vergroting van kennis over effectieve (brongerichte) bestrijding van blauwalg in heel Nederland. Het onderzoek wordt nauwkeurig gemonitord door de STOWA (Stichting Toegepast Onderzoek Waterbeheer) en de universiteit van Wageningen. De STOWA (Stichting Toegepast Onderzoek Waterbeheer) bundelt voor de waterschappen de kennis en ervaring op het gebied van de blauwalgenbestrijding. In deze rol brengt Stowa haar kennis en ervaring in en zo is Stowa betrokken bij de kennisverspreiding naar haar achterban.