Rechtbank Breda


Jager veroordeeld voor dood door schuld

Breda, 24 april 2009 - De 72-jarige jager, die eind 2007 Joska Elderman neerschoot bij de Bavelse berg in Breda, is door de rechtbank veroordeeld voor dood door schuld. De man krijgt de maximale werkstraf van 240 uren en een gevangenisstraf van 293 dagen waarvan 270 dagen voorwaardelijk*. Daarnaast moet hij aan de echtgenoot van Joska Elderman een schadevergoeding van ruim 10.000 euro betalen.

Volgens de rechtbank is vast komen te staan dat de jager op 22 november 2007 van een afstand van ongeveer 300 meter Joska Elderman, die op dat moment haar honden uitliet, heeft getroffen met een kogel uit zijn geweer. De vrouw overleed enkele dagen later aan de gevolgen van de schotverwondingen.

De jager schoot op een voor publiek toegankelijk terrein, dat hij door de ruigte en het beperkte blikveld vanuit zijn jachthut niet helemaal kon overzien. Hij heeft daardoor Joska Elderman niet gezien.

De rechtbank is van oordeel dat de jager in deze omstandigheden niet had mogen schieten met een kogelgeweer met een reikwijdte van ten minste 1.500 meter. Als ervaren jager had hij zich moeten realiseren dat er mensen in het gebied konden zijn en dat de aanwezige ruigte onvoldoende was als kogelvanger voor de zware munitie uit dit geweer.

De gevolgen van het handelen van de jager zijn bijzonder tragisch. Het leed dat de dood van Joska Elderman in haar omgeving heeft veroorzaakt is groot en onomkeerbaar. De rechtbank neemt hem dit zeer kwalijk. Ook neemt de rechtbank het de jager kwalijk dat hij pas twee maanden na haar dood openheid van zaken heeft gegeven. Door deze houding heeft de jager niet alleen bij de nabestaanden van het slachtoffer maar ook in zijn eigen omgeving onnodig veel leed veroorzaakt.

Bij het bepalen van de straf heeft de rechtbank rekening gehouden met de leeftijd en slechte gezondheid van de jager, en met zijn blanco strafblad.

De officier van justitie heeft betoogd dat de jager Joska Elderman heeft getroffen met een rechtstreeks schot en sprake is van doodslag. De rechtbank ziet hiervoor in het technisch onderzoek en de verklaringen van deskundigen onvoldoende bewijs. Zij sluit niet uit dat de verklaring van de jager zelf, dat hij schoot op een duif en de kogel is afgeketst, juist is.


* De man zat 23 dagen in voorarrest.

LJ Nummer

BI2181

Bron: Rechtbank Breda
Datum actualiteit: 24 april 2009 Naar boven