CNV Onderwijs

24 april 2009

Bijzondere scholen op zoek naar nieuwe invulling identiteit

Categorie: Nieuws CNV Onderwijs, Algemeen nieuws

Veel scholen met een protestantse, katholieke of interconfessionele grondslag worstelen

met hun religieuze identiteit. Reden voor de organisatie van het Paascongres om voor de derde editie te kiezen voor het thema Doorgeven wat van waarde is. Een aantal scholen toonde aan de hand van presentaties hoe dat bij hen wordt ingevuld.

`Religie moet af en toe even in de wasmachine om haar eigentijdse karakter te behouden.' Een relativerend advies van theoloog en beleidsadviseur van de Bond KBO, Ton Roumen, aan bijzondere scholen bij hun zoektocht naar nieuwe wegen om hun identiteit vorm te geven. Hij zei dit begin deze maand op het mede door CNV Onderwijs georganiseerde Paascongres in Amersfoort. Roumen doelde op de scholen in de grote steden die soms letterlijk van `kleur' zijn verschoten door de grote toeloop van niet-Westerse islamitische leerlingen. Bovendien krijgen Nederlandse kinderen steeds minder het geloof van huis uit mee. Hoogste tijd dus voor nieuwe inspiratie door scholen die op eigen wijze werk maken van hun identiteit.

Minder angstig

Zo maakte een aantal leerlingen van het protestants-christelijke Comenius College in Leeuwarden in 2006 een korte gedenkfilm De Mensen van Voorbij over oud-leerlinge Boukje Smits, die in 1998 op 19-jarige leeftijd overleed. Van een naam onder een door haar gemaakt kunstwerk, die nog in de hal van de school hangt, wordt ze weer het meisje zoals de mensen haar voor haar dood kenden. Te zien valt Veel scholen met een protestantse, katholieke of interconfessionele grondslag worstelen met hun religieuze identiteit. Reden voor de organisatie van het Paascongres om voor de derde editie te kiezen voor het thema Doorgeven wat van waarde is. Een aantal scholen toonde aan de hand van presentaties hoe dat bij hen wordt ingevuld. Bijzondere scholen op zoek naar nieuwe invulling identiteit hoe ze tijdens haar laatste dagen ziel en zaligheid legt in het kunstobject. Haar vader praat bij haar graf en in haar oude klaslokaal met leerlingen over zijn dochter. Duidelijk wordt dat Boukje iemand was die heel bewust bezig was met haar geloof. Ze wilde zelfs theologie gaan studeren. Heeft de dood het laatste woord? Volgens haar niet: `Om de dood te overwinnen, hoef je alleen maar dood te gaan', relativeert ze in het filmpje dat op de website van omroep NCRV* is terug te vinden.

Elfde gebod

Dat het Alfrink College in Zoetermeer een katholieke school is, hoeft voor manager Eric Brunings niet onder stoelen of banken te worden gestoken. `Van de 1.700 leerlingen die wij tellen heeft maar een kwart een katholieke achtergrond. Daarom kiezen wij voor een andere benadering om onze identiteit te benadrukken, want we willen wel uitkomen voor onze katholiciteit. Naast kersten vastenacties zijn dat drie themavieringen per jaar, waarbij we op een moderne en voor leerlingen aansprekende wijze een thema neerzetten, uitgaande van een Bijbels gegeven. Ze duren een lesuur en kunnen voor leerlingen heel inspirerend zijn.' Het is gekoppeld aan de manier waarop de school wil dat leerlingen en personeel elkaar bejegenen: respectvol, met oog voor elkaar en de omgeving. Brunings noemt enkele thema's die de afgelopen jaren de revue passeerden: school zonder racisme (waarvoor ex-Zoetermeerder, oud-voetballer en op dat moment directeur van VVV Venlo, Mo Allach, in de begeleidende film leerlingen oproept zich keihard uit te spreken tegen discriminatie), naastenliefde (met daarin het verhaal van de op dat moment tegen kanker strijdende en inmiddels overleden Sander, een leerling van de school), wonderen bestaan (met daarin een inzamelingsactie voor een school in Kenia) en samenleven is een kunst (geënt op de tien geboden). Als voorbeeld van zijn beleid toont Brunings, die in de identiteitscommissie van zijn school zit uit de themaviering Samenleven is een kunst een film over de gevolgen van pesten. `Word geen meeloper, durf het slachtoffer te helpen', klinkt het boven de tonen van I don't wanna hurt, een ballad van Anouk uit. In beeld komt het elfde gebod: Gij zult niet pesten. Op de site van de school staat niet voor niets: `School zijn we samen, iedereen doet ertoe.'